SUUNTO Márkabolt és Hivatalos Magyarországi Szakszerviz

1032 Budapest, Bécsi út 171. tel: 20/ 49-02-771

Nyitva tartás: hétfő-péntek: 10-15 óra, szombat: 10-13 óra

gyik

GY.I.K

Általános 

Hol találhatom meg több nyelven a Suunto termékek használati utasítását?

 Minden használati utasítás az összes elérhető nyelven megtalálható a Suunto honlap Download Center menüpontja alatt.

 

Hol találhatom meg a legközelebbi hivatalos Suunto kereskedőt vagy szerviz központot?

 Minden hivatalos kereskedő és az összes szervízközpont magtalálható az alábbi címen: www.suunto.com/dealer.

 

Használ a Suunto tritiumot az órák háttérvilágításához?

 Nem, nem kerül tritium a háttérvilágítás során felhasználásra. A háttérvilágításhoz szükséges energiát az órában található elem szolgáltatja.

 

A Suunto Outdoor/Training szériás órák esetében mit jelent a vízállóság?

 A termékek tesztelése az ISO 2281 szabvány szerint történik. Ennek megfelelően a termékek vízállóak. A „vízálló” kifejezés kiegészítéseképpen az órákon megjelölik a teszt túlnyomás értékét (3bar/ 10 bar) vagy az ennek megfelelő mélységértéket (30 méter/ 100 méter). Ezek az értékek nem merülési mélységet jelölnek meg, csak azokra a nyomási körülményekre utalnak, amelyeken a vízállósági nyomáspróbákat végrehajtották.
Ennek értelmében egy Outdoor vagy Training szériás órával nem lehet 30 vagy 100 méteres mélységig lemerülni. Eső, zuhanyzás, úszás vagy bármilyen más egyéb vizes közegben való felhasználás nem befolyásolja az órák működését, viszont az órán található gombokat sosem szabad megnyomni vízben vagy víz alatt.
Nagyon fontos megjegyezni, hogy sem az Outdoor, sem a Training széria termékei nem alkalmasak búvárkodásra.

 

Melyek az eredeti Suunto kiegészítők?

 Az eredeti Suunto kiegészítők csakis a Suunto világméretű hivatalos kereskedői hálózatán keresztül beszerezhetőek. A hivatalos kiegészítők kompatibilitása tesztek során kerül megállapításra, ennél fogva biztonsággal használhatóak.
Nagyon fontos megjegyezni, hogy a nem eredeti kiegészítők felhasználásából eredő károkra a garancia nem vonatkozik.

 

Honnan tudhatom, hogy az adott Suunto termékre van-e érvényes garancia?

 A vásárláskor kapott bizonylaton látható, ill. a termék sorozatszámából is megállapítható.
A termék megjavítása meghosszabítja a garanciális időtartamot?Mindaddig, amíg a hatályos nemzeti törvények megengedik, a termék javítása nem hosszabítja meg vagy befolyásolja bármilyen más formában a garanciális időtartamot. Ettől függetlenül a garanciális időtartamon belül megjavított alkatrész(ek)re vagy a kicserélt termék(ek)re az eredeti garanciális időtartam hátralévő része vagy külön három hónapos garanciális időtartam ugyanúgy vonatkozik, attól függően, melyik fog át hosszabb időtartamot.

 


Kezelés és karbantartás

A Suunto órák kifinomult precíziós eszközök. Habár ezeket a termékeket úgy tervezték, hogy ellenálljanak a használatuk során esetlegesen fellépő károsító tényezőknek, ettől függetlenül pont olyan körültekintően kell bánni ezekkel az eszközökkel mint bármely más precíziós készülékkel.
Normál körülmények között ezek az órák nem igényelnek rendszeres szervizelést. Az órák tisztításához csak vízet és folyékony szappant használjunk. Szárítsuk meg alaposan a tisztítás után egy puha ronggyal vagy szarvasbőrrel. Ne használjunk semmiféle olyan tisztító vagy oldószert, amely a készülék károsodását okozhatja.Amire a használat során ügyeljünk:

A bőrszíj átnedvesedése

 Ha óránknak bőrszíja van, kerüljünk mindenféle érintkezést vízzel vagy vizes közeggel (úszás, fürdők, strandok, zuhanyzás, stb.). Tudnunk kell, hogy a bőr, mint minden természetesen anyag, egy idő után elveszti eredeti színét, kifakul, bármilyen gondosan ápoljuk is. Ha a bőrszíj vizes lesz és nem száritjuk meg alaposan azonnal, egy idő után rosszszagúvá válhat.

 

Ütések és rázkódások

 Használat során próbáljuk elkerülni, hogy az órát keményebb ütések érjék, mint. pl az óra leejtése. Azonkívül, hogy az óra külseje megsérülhet, károsodhatnak az óra olyan alkatrészei is, amelyek befolyásolhatják a készülék működését.

 

Gyors időjárás változások

 Gyors időjárás változások páralecsapódást okozhatnak az óra kijelzője alatt. Ennek az az oka, hogy a készüléken belül mindig marad egy kevés levegő, amely nedvességet tartalmaz. Gyors időjárás változások esetén (pl. ha behavazódik az óra kijelzője) ez a nedvesség a fizika törvényeinek megfelelően lecsapódik. Ez a jelenség pár percen belül megszűnik, amint az óra belsejében a hőmérséklet kiegyenlítődik és nem befolyásolja az óra működését. Amennyiben a pára lecsapódás jelensége folyamatosan fennáll, lépjünk kapcsolatba a Suunto szervíz központtal.

 

Mágneses források

 Amennyiben óránkat erős mágneses mezővel rendelkező tárgyak közelében hagyjuk (mint pl. hangszórók, mobiltelefonok, hűtőgépek, stb.) akkor azok befolyásolhatják az óra pontos működését. Ez főként az iránytű hibás működésében jelentkezhet, ilyenkor a hibát az iránytű újrakalibrálásával vagy elemcserével orvosolhatjuk. Legrosszabb esetben csak a Suunto szervízben elvégzett demagnetizálás segíthet.
Vegyi anyagok károsító hatásaKerüljünk mindenféle vegyi anyagot (szúnyogirtó szerek, higítók, oldószerek, alkoholt tartalmazó kozmetikai szerek, stb.), mivel ezek károsíthatják az óra külső részét, felületét, feliratait.

 

Ambit

AMBIT 1.8 szoftverváltozatáshoz


Szükséges számítógép az Ambit üzembe helyezéséhez?

Az óra bekapcsolásához fel kell azt tölteni. Ez történhet PC-ről egy USB-kábel segítségével vagy egy USB-s töltő segítségével is. Az USB-kábel a csomag része, a töltő külön kiegészítőként kapható.Kompatibilis az Ambit a Mac számítógépekkel?

Igen, a töltés céljából bármilyen USB-kompatibilis PC-hez vagy Mac-hez csatlakoztatható. A Moveslink szoftver – amellyel az Ambit csatlakozni tud a Movescount.com oldal online szolgáltatásaihoz – kompatibilis PC-vel is (Windows XP, Windows Vista, Windows 7) és Mac-kel is (Intel-alapú, amelyen 10.6 vagy későbbi verziószámú OS X operációs rendszer fut).Hogyan kell bekapcsolni? 

Fel kell tölteni USB-kábelen keresztül vagy USB-kompatibilis Suunto töltővel.

 

Viselhető az Ambit úszás közben? Lehet búvárkodni vele? 

Igen, az Ambit 100 méterig vízálló. A szívritmusrögzítés úszás közben nem működik, mert az ANT-jel nem terjed a vízben. Az Ambit nem rendelkezik búvár funkcióval. 

 

Hogyan láthatom az előző edzés adatait? 

Az előző edzés az Ambit naplójából érhető el. Az edzésadatok feltöltése a Movescount-ra a Moveslink alkalmazással történik.
 

 

Milyen nyelveket támogat az Ambit? 

Az alapértelmezett nyelv az angol, amelyet frissíteni lehet franciára, spanyolra, németre, olaszra, svédre, finnre, portugálra vagy hollandra.Lesz szoftverfrissítés 2012-ben Ambitra is? Ha igen, mikor lehet többet tudni az új szolgáltatásokról? Lehet-e új szolgáltatásokat javasolni a következő szoftververzióhoz?  

Igen, 2012-ben még egy új szoftverkiadás (v2.0) készül az Ambithoz. Visszajelzés és ötletek, kívánságok az új kiadáshoz e-mailben küldhetők Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre. Csak angol vagy finn nyelvű visszajelzéseket tudjuk feldolgozni!

 


Mi a 3D iránytű? 

Ez egy olyan iránytű, amely akkor is a pontosan mutatja az irányt, ha az iránytű döntött helyzetben van. Ezért nem kell az iránytűt vízszintesen tartani ahhot, hogy pontos adatokat kapjunk.
 

 

Az Ambithoz tartozó két heveder kompatibilis-e mind az Ambit Black-kel, mind az Ambit Silverrel? 

Igen.

 

Mit jelent, hogy minden Ambit verziónak van világos és sötét kijelzője? 

Minden Ambit-változat (Silver és Balck) kijelzője a VIEW gomb hosszú megnyomásával átváltható világosból sötétbe és vissza.

 

Megkapom-e ugyanazokat az élettani paramétereket és elemzéseket az Ambittal, mint amelyeket a Suunto t6-tal kaptam? 

Igen, az Ambittal is elérhetők a szívritmus adatok és a Movescount.com-on ugyanúgy el lehet végezni a szívrimus-elemzést, mint a t6-tal.

 


Amikor az Ambitot pl. az asztalon hagyjuk, egy idő múlva a képernyő elsötétedik. Miért? 

Ez az Ambit energiatakarékos üzemmódja, amely akkor aktiválódik, ha a készülék 30 percig nyugalomban van. Ugyancsak automatikusan deaktiválódik, ha az eszközt megmozdítjuk.

 

Lehetséges útvonalpontot élőben beállítani a karórán? 

Igen, az 1,8-as kiadásban az aktuális helyszín, illetve más hely is beállítható útvonalpontnak.

 

Kompatibilis az Ambit a Google Earth 3D-vel, illetve digitális térképekkel? 

Az Ambit által készített útvonalakat a Movescountból KML/GPX formátumban lehet exportálni, amely a Google Earth-be és bármely más digitális térképszoftverbe (ha támogatja a kml/gpx formátumot) beolvasható. Direkt integráció lehetősége például a Google Earth-be belátható időben nem tervezett.Lehetséges több útvonalpontot tartalmazó utakat létrehozni az Ambitban? 

Igen. Az Ambit 1.8-as kiadása támogatja az előre beállított útvonalpontok által meghatározott útvonalakat. Emellett támogatja a mások által létrehozott útvonalak használatát is úgy, hogy az a Movescountról letölthető az Ambitra.

 

Lehetséges az útvonalpontokat elnevezni a Movescountban illetve a karórában? 

A karórán egy ikon és egy általános név (pl. domb, hegy, folyó stb.) választható, név beírása billentyűzeten az útvonalponthoz nem lehetséges. A Movescountban billentyűzeten beírva el is nevezhetők az útvonalpontok, és módosítható az Ambitban beírt név is.
 

 

A 2012 novemberében megjelenő 2.0 szoftververzió ANT+ kompatibilis lesz-e, és elérhető lesz-e az Ambitban? 

Az ANT+ kompatibilitás elérhető lesz a 2.0 az ANT+ kompatibilis HR-övekkel, biciklis POD-okkan, biciklis pedálfordulat-számláló POD-okkan és lépésszámlálókkan.

 

Milyen hosszú útvonalat lehet az Ambitban tárolni? 

A leghosszabb útvonal, amely az Ambitban tárolható 15 óra. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként naplózza a GPS, a pulzus, a magassági, a légnyomás és egyéb lényeges adatokat. Fontos, hogy ha az autolaps be van kapcsolva és a mintavétel sűrűbb, akkor a naplózott időtartam rövidebb lesz 15 óránál.
Ha a mintavételi idő hosszabb (a GPS-adatok esetében ez lehet 60 másodperc, míg a többi adatnál 10 másodperc) akkor a naplózott idő hosszabbodhat. Ha a GPS-adatok rögzítésa 60 másodpercenként történik, és minden más adatot 10 másodpercenként rögzít a rendszer, akkor a naplózott időtartam körülbelül 50 óra.

 

 

Működik az Ambit az orosz GPS-rendszeren, a GLONASS-on? 

Nem, az Ambit nem kompatibilis a GLONASS-szal.


PULZUS
 

Van az Ambithoz pulzusöv? 

Az Ambit pulzusövvel és anélkül is vásárolható.
 

 

Továbbfejleszthető a pulzusöv nélkül vásárolt Ambit teljes funkciójúvá pusztán a pulzusöv megvásárlásával (anélkül, hogy az öv árán felül kellene még fizetni, illetve az szoftver frissítése nélkül? 

Igen, a funkció minden Ambitben beépített, így a pulzus-funkciók (pl. kalóriaszámláló, realtime pulzus, átlagpulzus, csúcsterhelés stb.) használhatók egyszerűen a pulzusöv megvásárlásával és az Ambittal való párosítással.

 


Melyik pulzusöv használható az Ambittel? 

A Suunto Ambitot az új Suunto ANT-övvel való használatra tervezték, amelyik különbözik a Dual övtől, amely számos fitneszgéppel kompatibilis. Azonban az Ambitot tesztelték a Dual övvel is, így ha valakinek Dual öve van vagy ennek a használatát tervezi az Suunto ANT-öv helyett, lehetséges használni azt is.Hány pulzusöv párosítható az Ambittal? 

Egyszerre egy.

 

ELEM ÉS TÖLTÉS
 

Hogyan kell feltölteni az órát?  

A készüléket a számítógép USB-portjáról USB-kábellel lehet feltölteni vagy a kábelt egy hálózati töltőhöz kell csatlakoztatni. Az USB-kábel az Ambit-csomag része, míg a hálózati töltőt külön tartozékként lehet megvásárolni.

 

Az Ambithoz tartozó USB-kábel azonos az X10 töltőkábellel? 

Nem, az X10-ben olyan elektronika van, ami az Ambit USB-kábelben nincs. Ezért az X10 USB-kábelt nem szabad az Ambit töltésére használni.

 

Miért nem tesz hálózati töltőt a Suunto az Ambit-csomagba? 

Az Ambit nagyon erősen kapcsolódik az online szolgáltatáshoz (Movescount), ahol a legtöbb beállítás elvégezhető és a tevékenységek feltölthetők és elemezhetők.  Tehát feltételezhető, hogy az eszközt rendszeresen csatlakoztatják a számítógéphez és az egyidejűleg a PC-ről fel is töltődik. Természetesen a vásárlóknak lehetőségük van hálózati töltőt is használni.
 

 

Mennyi ideig bírja az akkumulátor egy töltéssel? 

Az, hogy az akkumulátor meddig bírja, a használattól függ. Ha az eszköz minden másodpercben lekérdezi a GPS-koordinátákat, az akku 15 órát bír, míg ha csak 60 másodpercenként rögzíti a GPS-adatokat, akkor 50 óra. Ha csak a magasságmérő, a barométer, a tájoló és az idő funkció megy, akkor az akkumulátor 30 napot bír.

 

Mennyi ideig tart a készülék feltöltése? 

Az üres akkumulátor feltöltése körülbelül két órát vesz igénybe. FIGYELEM: Ha a használt tápegység az USB-szenderd 5V/500mA vagy annál alacsonyabb, akkor a töltési idő hosszabb lehet.
 

 

Hosszabb ideig bírja az Ambit akkumulátora biciklis POD használatakor? 

Igen. Ha a beépített GPS nincs használatban, az akku tovább tart.

 

Mely adatokat tárol az Ambit, ha lemerül az akku?

Ha az akku lemerül, az alábbi adatok vesznek el:

 •     időm
 •     az iránytű kalibrációja,
 •     referenciamagasság,
 •     a GPS SGEE-adatai (szerver által generált kiterjesztett égitestpozíciók),
 •     valós idejű helyreállítási idő (naplófájl tárolja az előző gyakorlat helyreállítási idejét).


Az alábbi adatokat tárolja az Ambit akkor is, ha lemerül az akkumulátor:

 •    grafikonok (magasság/barométer),
 •     szoftververzió,
 •     nyelv,
 •     gyári és felhasználói beállítások,
 •    két zónaidő (amennyiben a felhasználó beállította az elsődleges időt),
 •     mentett naplófájlok,
 •     gyakorlatok naplófájljai,
 •     sportmódok (köztük a testreszabott módok),
 •     az órában tárolt útpontok és útvonalak,
 •     párosítások POD-okkal és pulzusövvel.

 

Mennyi idő alatt kapcsolódik a készülék a GPS-hez? 

Első alkalommal néhány percig tart, hogy a készülék kapcsolódjon a GPS-hez, de későbbi használatkor az eszköz kevesebb mint 60 másodperc alatt kapcsolódik. Optimális esetben ez mindössze néhány másodperc.

 

Honnan lehet tudni, hogy a készülék kapcsolódott a GPS-hez? 

A készülék figyelmeztető hangot ad, és a képernyőn megjelenik egy felugró ablak a következő szöveggel: „GPS found”
 

 

Mit jelent a % az Ambit képernyőjén a GPS keresésekor? Miért megy a %-érték lefelé/kezdődik újra alacsonyabb értékről? 

A GPS kereső százalékos értéke a következőt jelenti:

 • 0% - A GPS vevő hibás.
 • 5% - A GPS vevő OK, keresi a műholdakat.
 • 10% - 5 műhold látható, az adatátvitel a műholdakról megkezdődött. (Megjegyzés: Ez lemehet 5 %-ra, ha a műholdjel gyenge.)
 • 50% - 5 műhold adatait veszi.
 • 81% - Az 5 műhold adatai 30 másodpercig magas jelerősséggel jönnek.
 • 100% - A GPS-kapcsolódás rendben (a pozíció pontossága még mindig rossz lehet).

(Megjegyzés: Ha a jelerősség leesik, a %-os érték visszamegy 10%-ra)
Ha %-érték visszaesik vagy hosszabb ideig ugyanott áll, módosítani kell a helyzetén és meg kell győződni, hogy az Ambit „orra” rálát az égboltra. Ne mozogjon, míg a beállítás tart, mert az késlelteti a kapcsolat létrejöttét. Rálátással az égboltra az Ambitnak 60 másodpercen belül rá kell állnia a műholdakra.

 

Lehet GPS-szel magasságot is mérni? 

Az 1.8-es szoftververzióval nem.

 

Az Ambit GPS-e hány csatornát használ? 

24 csatornát, amely a GPS-rendszerben a legmagasabb műholdszám.

 

A készülékben nem megfelelően működik a GPS. Mi a teendő, ha a GPS nem indul el vagy használat közben leáll? 

A gps-hibák kijavításához a szervizmenübe kell belépni a BACK/LAP és a START/STOP gombok (felső jobb és bal gomb) egyidejű, kb. 10 másodpercig tartó megnyomásával. A megjelenő menüből válassza az ACTION  => GPS RESET menüpontot és erősítse meg. A képernyő elsötétül és körülbelül 1 perc múlva „ébred fel” újra a rendszer. Ekkorra a GPS újraindult és az össze GPS-adat törlődött.
Figyelem! Ezután újra szinkronizálni kell a műholdadatokat (SGEE) a számítógépről ahhoz, hogy a GPS gyorsabban működjön.Mi a teendő, ha az eszköz túl könnyen veszíti el a GPS-jelet? 

Ha az óra túl könnyen veszíti el a GPS-jelet, meg kell állni és 12 percig a szabad ég alatt, hogy begyűjtse az összes szükséges GPS-adatok a műholdakról. Az antenna (az óra „orrában” található) álljon felfelé, és az óra ne mozogjon az adatgyűjtés ideje alatt.


 

Miért tűnik úgy, hogy az Ambit túl kis távolságot ad ki? 

Több oka is lehet annak, hogy az Ambit kisebb távolságot rögzít a megtettnél.

1. Egy véletlen gombnyomás megállította és újraindította a naplózást és nem vettük észre. Ez kihagyást, távolságvesztést jelent a naplóban. Ez a fajta hiba billentyűzár használatával megelőzhető.

2. Ha a környező feltételek rosszak (pl. magas házak vannak a környéken vagy egy kanyonban vagyunk) segíthet, ha a gyakorlat kezdete előtt hosszabb ideig várunk, hogy az Ambit fixen kapcsolódjon a GPS rendszerhez. Ez azért jó, mert az Ambit ekkor egymás után több GPS műholdhoz is kiépíti a kapcsolatot, így folyamatosan tudja javítani a kapcsolatot és pontosítani a GPS-adatokat, s ezáltal a távolság mérését is.

3. Ha az útvonalban sok a kanyar és a GPS-lefedettség gyenge, eredményezheti azt, hogy az Ambit a megtettnél kisebb távolságot mutat, mert a kanyarodások miatt a számítási algoritmus rosszul számol.

4. Ha az útvonalat az Ambit rögzítette, és feltöltöttük a Movescount-ra, majd abból egy másik online szolgáltatásba exportáljuk, akkor a harmadik szolgáltató már más távolságot mutathat, mint az Ambit és a Movescount. Ennek az lehet az oka, hogy más szolgáltatások más algoritmus alapján számítják a távolságot.
5. Ha elveszítjük a GPS jelent, az Ambit gyorsulásmérője magától elkezdi kiszámítani a távolságot. A teljes távolságban így nagyobb lehet a hiba, mint ha csak a GPS-t használjuk a távolság kiszámításához.

6. Az Ambit oldalirányú távolságot mér. Más szóval azt mutatja meg, hogy vízszintesen mennyit haladtunk, de nem számol a függőleges elmozdulással.  Néhány alkalommal ez hibát eredményezhet a teljes megtett távolság kiszámításában.  


 

Ambitot, Garmint és iPhone-t használok az edzéstávolság mérésére. Miért van, hogy az Ambit kisebb távolságot mutat a másik készülékeknél, de amikor a naplófájlokat egy 3. szolgáltatóhoz töltöm fel, a távolságok ugyanazok? 

Az alábbi történik a távolságméréskor:
1) Az Ambit az X algoritmust használja a távolság kiszámításához
2) Az Iphone az Y algoritmust használja
3) A Garmin 610 a Z algoritmust
Mivel a kiszámított távolságok az Iphone és a Garmin esetében közel azonosak, feltételezhető, hogy elég hasonló algoritmust használnak, míg az Ambit algoritmusa különböző.
Ez magyarázza a három eszköz által mért távolságok közti különbséget.
Amikor egy különböző online szolgáltatóhoz feltöltik e különböző eszközökkel mért adatokat a következő történik:
1) Az Ambit által rögzített pálya átkerül a Movescount programba (az Ambit közvetlenül nem tudja máshová feltölteni). A Movescount ugyanazt az algoritmust használja a távolság kiszámítására mint az Ambit. Ennélfogva ezekben a távolság azonos vagy a különbség nagyon kicsi.
2) Az A szolgáltatás más algoritmust használ az Iphone-ból származó útvonal hosszának kiszámításához.
3) A B szolgáltatás más algoritmust használ a Garmin 610-ből származó útvonal hosszának kiszámításához.

Ha az Ambit által mért pályát A vagy B szolgáltatásba akarjuk betölteni (ami az egyetlen érvényes összehasonlítási módja a három készülék által mért adatoknak, hisz valamennyi távolságot ugyanaz az algoritmus számította ki, hiszen valamennyi adat importból származik) importálnunk kell azt. Ez viszont azt jelenti, hogy az útvonalat érintő alapadatokat töltjük át és a távolságot ugyanazon algoritmus szerint számítja ki a program, mint a más eszközből származókat.

Ezért van az, hogy egy harmadik szolgáltatásba exportálva az útvonalak jobbára ugyanazok.CUSTOMIZED SPORT MODES / EGYEDI SPORTMÓDOK


Egyszerre hány sportmód tárolható az eszközben? 

Párhuzamosan legfeljebb 10 sportmód lehet az eszközben.

 

Hány információ van az egyes egyéni módokban? 

1-8 kijelzés jeleníthető meg minden egyes sportmódban. Egy kijelző az adatoktól függően 1-3 adatot mutathat.

 

Miért kell a tevékenységet megadni az egyes gyakorlattípusokhoz? 

A sportmódban megadott tevékenység is felkerül a Movescountra amikor feltöltjük az adott naplófájlt. Ez pedig azt jelenti, hogy később nem kell sokat szerkesztgetni, hogy az edzésnapló naprakész legyen.

 

Van-e lehetőség megváltoztatni a GPS fix időközöket az edzés során? 

A Movescount.com oldalon testreszabott sportmódok hozhatók létre, ahol választható, hogy az egyes módokban milyen legyen a GPS-időintervallum. Ezt a fix időt edzés közben a sportmód megváltoztatásával lehet változtatni.


FUSED SPEED / “ÖSSZEOLVASZTOTT” SEBESSÉG


Mi az ötvözött sebesség? 

Az ötvözött sebesség a GPS és a gyorsulásmérő adatainak egyedi kombinációja a pontosabb futási sebesség megállapítására. A GPS jelet az elmozduláson alapulva adaptálva szűrjük, ezzel az állandó sebességű futás sebességét pontosabban állapítjuk meg és gyorsabban reagál a rendszer a sebességváltozásra is. Az ötvözött sebességet csak futásnál és a hasonló sportoknál alkalmazunk.


Mi a különbség az ötvözött sebesség és a GPS-szel mért alapsebesség között? 

Az alap GPS-szel mért sebesség több véletlen zajt tartalmaz mint az ötvözött sebesség, különösen 20 km/h (12 mph) állandó sebesség alatt.   

 

Mikor a leghasznosabb az ötvözött sebesség? 

Ha nagy pontosságú sebességadatokra van szükség az edzés során (pl. ha egyenetlen a terep vagy az edzés egy részében kell mérni). A másik előny, hogy a gyorsulásmérő adatait a GPS sebesség kalibrálja, így abban az esetben, ha időlegesen elveszik a GPS-jel (pl. ha az épületek blokkolják), a Suunto Ambit folytatni tudja a pontos sebesség mérését a GPS-kalibrálta gyorsulásmérő segítségével.Megválasztható-e, hogy az ötvözött sebességet vagy a GPS sebességet mutassa az eszköz? 

Igen, a sportmódok közül a helyes tevékenység kiválasztásával. Az ötvözött sebesség a következő edzéstípusoknál alapértelmezett: TEREPFUTÁS, TRIATLON, FUTÁS, FUTBALL, TÁJÉKOZÓDÁSI FUTÁS, MULTISPORT, FALLABDA ÉS AMERIKAI FUTBALL. A többi sportág alapesetben a GPS sebességet használja. Ne feledjük, hogy az ötvözött sebesség olyan sportokhoz szükséges, amelyekben sok a futás.  

 

Miért csak a futásnál működik az ötvözött sebesség? 

Az ötvözött sebesség egyesíti a GPS-szel mért sebességet és a csukló gyorsulásán alapuló sebességet. A csukló gyorsulásán alapuló sebességet a kéz mozgásából számítják, ami sportágfüggő. Jelenleg a csukló gyorsulásán alapuló sebességmérés csak a futást és az ehhez hasonló sportmódokat támogatja. Ezért a csukló gyorsulásán alapuló sebesség nem működik az egyéb sportmódokban.
 

 

Az ötvözött sebesség működik akkor is, ha futás/gyaloglás közben függőleges sebességet kell mérni? Használható-e az ötvözött sebesség realtime függőleges sebességmérésre? 

Nem. Az ötvözött sebesség csak a vízszintes sebesség számítására használható. A függőleges sebesség mérése a tengerszint feletti magasság méréséből származtatott és az 1.8-as programverzióban nem keverhető össze más érzékelőkből származó mérésekkel.

 

 

Mi történik az ötvözött sebességméréssel, amikor biciklire ülünk át, ha a Multisport/Triatlon módot használjuk? 

Amikor biciklire váltunk, a FusedSpeed rendszer érzékeli, hogy a csukló elmozdulása nem ad érvényes sebességet. Ekkor a rendszer leállítja a csukló elmozdulásából számított sebességet és biciklizéskor csak a GPS-sebességet használja. Ha a bicikli után futásra váltunk, a rendszer érzékeli ezt és aktiválja a csukló elmozdulásán alapuló sebességmérést újra.

 

 

Miért mutat az Ambit sebességet akkor is, amikor nem mozgunk?  

Ritkán előfordul, hogy a GPS hibázik a helymeghatározásban (például a kiterjesztett égitest-adatbázissal kell dolgoznia), vagy amikor sok a visszaverődés a környező épületekről vagy más tereptárgyakról. Abban az esetben, ha ezen hibák miatt a meghatározott hely sokat ugrál, a helymeghatározásból számított sebesség magasabb értéket fog mutatni, mint a GPS készülék valós sebessége.

 

Ha a GPS fix 60 másodpercenkénti rögzítésre van állítva, akkor a gyorsulásmérő mutatja a sebességi és távolsági adatokat a két beállított adatrögzítés között? 

A gyorsulásmérő nem működik az egyperces GPS-időintervallumok idején. A sebesség és távolság csak a GPS mérésein alapulnak az egyperces GPS-időintervallumok esetén.

 

Gyalogláskor miért mutat rossz sebességet az Ambit?

A kar lendítése hibát okozhat a pályában és a sebességben
A karra rögzített GPS-óra (GPS-vevő) a kar sebességét méri.  A kar sebessége nem azonos az aktuális gyaloglási sebességgel. A kar sebessége a gyaloglás sebessége plusz a kar lendítésének testhez képest mért sebessége. Így amikor a kar előre lendül, a kar sebessége nagyobb, mint az aktuális gyaloglási sebesség, és amikor a kar hátralendül, a sebessége kisebb, mint a gyaloglásé. Gyalogláskor a kar tipikusan másodpercenként lendül előre-hátra.
A Suunto Ambit SIRFSTAR IV GPS-vevőt használ, amely másodpercenként egyszer méri a helyet és a sebességet. Így előfordulhat, hogy a GPS-vevő épp akkor méri a sebességet, amikor a kar hátrafelé lendül. Ebben az esetben a GPS által mért sebesség kisebb lesz, mint a haladási sebesség. Egy másodperccel később a GPS újra megméri a sebességet, és ha a kar megint épp hátrafelé lendül, a mért sebesség ismét kisebb lesz az aktuálisnál. Előfordulhat tehát, hogy a GPS által mért sebesség hosszabb ideig alacsonyabb lesz az aktuális gyaloglási sebességnél. Mivel ez a lengő kar okozta torzításból eredő hiba hosszú ideig fennállhat, a FusedSpeed alkalmazkodó szűrése sem tudja teljesen eltüntetni a hibát. Azonban ez az adaptív szűrés a FusedSpeed-ben csökkentheti a hibát. Ennek a hibának a nagysága nagyban függ attól, hogy a sebességmérés a karlendítés melyik fázisában történt.
Ez az eredmény tipikus a gyaloglási sebesség esetében, azonban eltűnik a futási sebesség mérésében
A fent említett jelenséget aliasing-nak nevezik. Az aliasing effektus akkor a legerősebb, ha a karlendítés közel ugyanabban a ritmusban történik, mint a mérés. Tipikusan ez történik gyaloglás során. Ha a lendítési sűrűség növekszik, ez a hatás kisebb lesz, ezért ez a hiba kevésbé látható futás, mint gyaloglás esetén. Ráadásul a lengő kar hossza futáskor rövidebb, mint gyalogláskor. 7 km/órás vagy azt meghaladó futási sebesség esetén az aliasing effektus jellemzően eltűnik.

 

A FusedSpeed dióhéjban 

A FusedSpeed a GPS által mért sebesség, amelyet alkalmazkodó módon a gyorsulásmérési adatokkal szűrünk. Ez azt jelenti, hogy a GPS-sebesség szűrésének erősségét a gyorsulásmérésen alapuló futási/gyaloglási sebesség ellenőrzi. Amikor a gyorsulásmérő azt mutatja, hogy egyenletesen futunk/gyalogolunk, a GPS-szűrés erős lesz, és a GPS-sebességből kitörli a legtöbb véletlen hibát. Azonban ha a GPS-sebesség nagyon nagy hibákat tartalmaz, néhány hiba becsúszhat. Azonban a különböző érzékelők együttes használata megnövelt hatásfokú szűrőként jelentősen csökkentheti a hibák számát. Ezen túlmenően, ha a gyorsulásmérő sebességváltozást észlel, csökkenti a szűrés erősségét és kevésbé szűrt GPS-sebességet engedélyez.

A FusedSpeed javítja a sebességmérés pontosságát alacsony sebességgel is
A FusedSpeed javítja a GPS-en alapuló sebességmérés pontosságát alacsony gyaloglási sebességnél is. Ugyanakkor mivel az aliasing hatás (lásd fent) nagyon erős lehet – a mért sebesség a nulla és az aktuális gyaloglási sebesség duplája között bármi lehet – a FusedSpeed funkció nem tudja teljesen kompenzálni/kiszűrni ezt az aliasing effektust. A FusedSpeed csak a futás/gyaloglás típusú sportokhoz használható (pl. gyaloglás, futás, hegyi futás, túrázás, trekking, multisport, triathlon stb.). Ez egy előre konfigurált, alapértelmezett funkció a Movescount.com-on, amikor a fent említett sportmódok egyikét kiválasztjuk vagy létrehozzuk. A Suunto egy újabb jelzést hozott létre a FusedSpeed jelzésére: ezt a Movescount.com/GEAR/Customization/ Advanced settings of a sport mode beállításban lehet megtalálni és jelzi, hogy a FusedSpeed az egyes sportmódokban működik-e vagy sem.


Javaslat 

Azoknak a Suunto AMBIT felhasználóknak, akik alacsony sebességgel gyalogolnak, a Suunto azt ajánlja, indulás előtt válasszák a Trekking sportmódot az AMBIT gyakorlatválasztó menüjében. Ez a mód 60 másodperces fix GPS-mintavételezésű, így egyenletes, de megfelelően pontos mérést mutat lassú mozgás esetén is. A felhasználók a Movescount.com oldalon készíthetnek egy saját sportmódot is, amelyet Walking-nak nevezhetnek, és 60 másodperces fix GPS-mintavételezést állíthatnak be számára az Advanced Settings menüben a GEAR/Customization menüpontban.PEAK TRAINING EFFECT & RECOVERY TIME / CSÚCSTERHELÉSI HATÁS ÉS A REGENERÁLÓDÁSI IDŐ


Mi az a csúcsterhelési hatás? 

A csúcsterhelési hatás az a paraméter, amely jelzi az edzés maximális aerob teljesítményének hatását (VO2 max). Ha kiválasztjuk, hogy az edzés alatt ez látható legyen, akkor egy 1-től 5-ig terjedő skálán, az egészen kicsitől a túlterhelésig látható lesz az eltelt edzés hatása a csúcsteljesítményre.  A csúcsterhelési hatás a folyamatosan fenntartott közepes és magas intenzitású edzés esetén a legjobb. Nem megfelelő viszont alacsony intenzitású edzés mérésére. Az alapállóképességi edzés, függetlenül attól, hogy milyen hosszú és fárasztó az edzésszakasz, mindig alacsony PeakTE-értéket kap.
 

 

Miben különbözik a Peak Training Effect a többi Suunto-termék Training Effect módjától? 

A mérési mód ugyanaz, mint korábban a Training Effect során volt. A fő különbség az új név, amely a jellemző, ideális alkalmazási területét jobban írja le: a csúcsteljesítményre javasolt, nem alkalmas hosszú, alacsony intenzitású alapozó tréning mérésére. A Peak TE matematikai modelljét teljes egészében a Suunto fejlesztette és a Suunto termékeire optimalizálták.

 

Mire való a Recovery Time (regenerálódási idő)? 

Egy edzés mindig hatással van a testre, amelyet ki kell pihenni. A Recovery Time megmutatja, mennyi időre van szüksége a szervezetnek a regenerálódáshoz. Minél nagyobb a terhelés, annál nagyobb a regenerálódási idő. A PeakTE-től eltérően a Recovery Time az egész edzésidő alatt működik, az alacsony intenzitású alatt is.


MOVESCOUNT


Miért kell az Ambit-tal a movescount.com-ot is használni? 

Az Ambit használhatóságának növelése érdekében egyes beállítások csak a Movescount-on érhetők el.  Ezen felül a tájékozódási pontok és útvonalak könnyebben állíthatók be a Movescount-ban a Google Maps használatával. Továbbá a használni kívánt sportmódok a Movesount-ban testre szabhatók, ahol ez a beállítás sokkal könnyebben elvégezhető.

 

Hogyan frissíthetem az eszközömön futó szoftvert? 

Az eszköz automatikusan frissíti magát, amennyiben frissítés érhető el. Ahhoz, hogy az eszköz frissüljön:

 • Telepítse a Moveslink alkalmazást a http://www.movescount.com/applications/moveslink. címről. 
 • Az USB-kábellel csatlakoztassa Ambit készülékét egy számítógéphez. A Moveslink alkalmazás automatikusan keresi a frissítéseket. Ha van frissítés, azt a készülék automatikusan telepíti.


 

Kell regisztrálnom a Movescount.com oldalon az eszközöm frissítéséhez? 

Nem. A Moveslink alkalmazás regisztráció nélkül alkalmazható a Movescount oldalon. Ugyanakkor a Movescount kibővíti az Ambit használhatóságát, testreszabhatóságát és beállítási lehetőségeit, megjeleníti a rögzített utakat és a tevékenységeink más adatait, azaz a Movescount használata szükséges ahhoz, hogy az eszköz nyújtotta összes lehetőséget kihasználjuk.

 

 

Exportálható a GPS útvonal a Movescount-com-ból?
Igen.

 


Nem találom a Movescount.com tevékenységlistáján a sajátomat. 

60 különböző tevékenység található a Movescount-on. Ha nem találja pontosan azt a tevékenységet, amit végez, próbálkozzon tag-ek használatával. Például ha Nordic walking-ozik, a mozgást gyaloglásként (Move) jelölheti és hozzáadhat egy „Noricwalking” tag-et. Összesítéseket a használt tag-ek alapján is lehet készíteni.

 

 

Hogyan készíthetők útvonalpontok az órán és a Movescount-on és hogyan küldhetők a Movescount-ra vagy az órára? 

Bárhol készíthető új útvonalpont az órán. A Mevescount-on ugyancsak készíthető útvonalpont úgy, hogy kiválasztjuk azt egy digitális térképen vagy megadunk egy koordinátát. Az útvonalpontok az órán és a Movescount-on is mindig szinkronizálódnak, amikor az Ambit a Movescount-hoz kapcsolódik.
 

 

A Movescount kínál ugyanolyan Peak Training Effect kalkulációt, mint amilyent az Ambit kínál valós időben? 

Igen.

 

 

Át kell állítani valamilyen üzemmódba az Ambitot, hogy az adatokat szinkronizáljuk a Movescount és az eszköz között?

 Az Ambit-ot TIME üzemmódba kell tenni, amikor a számítógéphez csatlakoztatja. Az adatáramlás csak ebben az üzemmódban engedélyezett.

 

 

Úgy tűnik, hogy az Ambit minden egyes alkalommal az időt is szinkronizálja, amikor az USB-kábellel a számítógéphez csatlakoztatom.  Van lehetőség ennek kikapcsolására? 

Igen. Egyszerűen kattintson az egér jobb gombjával a Moveslink ikonra az eszköztáron. A megjelenő menüben a „synchronise date and time” elemmel lehet ezt a beállítást ki- vagy bekapcsolni.

 

Valamiért az Ambit képernyőjén megjelenik a „Connect to Moveslink” (kapcsolódj a Moveslink-hez) felirat. Mit kell ez esetben tenni? 

Az USB-kábel segítségével csatlakoztassa az Ambitot a számítógéphez! Ezután menjen a Moveslink ikon fölé és kattintson rá a jobb gombbal! A megjelenő menüből válassza ki a „Force firmware update” parancsot! Így az Ambit a legújabb programverzióra frissül, és a frissítés végén használatra kész lesz.ROUTES / UTAK


Hogyan lehet használni azt az útvonalat, amelyet korábban az Ambittal rögzítettünk és feltöltöttünk a Movescount-ra? 

Az útvonalat először is el kell menteni a Movescount-ba úgy hogy nevet adunk a kapcsolódó mozgásformának. Ezután ki kell választanunk a Gear => Navigation => Route => „Use this route in watch” parancsot és szinkronizálnunk kell az Ambittal.

 

Az Ambit csak 1000 pontot használ egy útvonalhoz. Lehet sokkal pontosabb útvonalat tölteni az órámra? 

Olyan méretű útvonalat használhatunk az Ambitban, amilyet csak akarunk. A Movescount az útvonalpontok számát a Ramer–Douglas–Peucker algoritmus segítségével körülbelül ezerre redukálja és az út leglényegesebb pontjait menti el.


 

Mit jelent a „simplify route” (útvonal egyszerűsítése) kifejezés? 

Egyszerűsíthetjük az útvonalat, ha az 1000-nél több útvonalpontot tartalmaz. Ez akkor szükséges, ha az 1000-nél több útvonalpontból álló útvonalat szerkeszteni akarjuk.

 

Kell útvonalpontokat megadni ahhoz, hogy egy meghatározott útvonalat a kijelzőn megnézzünk? 

Nem kell. Ha nem jelölünk ki útvonalpontokat, az Ambit automatikusan készít kezdő és végpontot, amelyhez elnavigálhatunk.

 

Olyan útvonaltervezőt használok, amely KML-fájlt készít. Áttölthetem-e ezt a fájlt az Ambitba? 

Igen. Használjuk az import funkciót a Movescount => Tools => Route planner menüben, adjunk nevet az útvonalnak és válasszuk ki a „use this route in watch” jelölőnégyzetet.

 

Egy hosszabb biciklis túrát tervezek. Minden utcasarkon klikkelnem kell? 

Nem. Érdemesebb a „follow roads” (kövesd az utakat) funkciót használni. Az eszköz kirajzolja az útvonalat úgy, hogy elsősorban a bicikliutakat és gyalogjárókat használja.

 

t1, t1c 

Mik a t1/t1c órák külső méretei?

 A t1 és t1c órák méretei: 42.2x42.2x13.2 milliméter.

 

Hogyan tudom beállítani az LCD kijelző kontrasztosságát?

 Sajnálatos módon a t1/t1c modellek esetében nincs lehetőség az LCD kijelző kontrasztjának állítására.

 

Felhasználó által cserélhető az órában az elem?

 Igen, az elemcsere készletek megvásárolhatóak a hivatalos Suunto kereskedőknél.

 

Hogyan lehet az óra gombjait lezárni?

 A gombzár funkció bekapcsolásához nyomjuk meg és tartsuk lenyomva a jobb alsó gombot. Ugyanilyen módom kapcsolhatjuk is ki a gombzár funkciót.A régebbi verziójú t1/t3/t4 modellek esetében nem áll rendelkezésre a gombzár funkció.

 

A t1/t1c modellek óraüvege karcbiztos?

 A t1 és t1c modellek esetében az óraüveg akrilból készül. Az akril alapanyagú óraüvegek könnyűek és strapabírók, viszont éles tárgyak könnyen megkarcolhatják. Kisebb és közepes méretű karcok eltüntethetőek a Polywatch polírozó paszta használatával.

 

Állítható az ébresztések hangjelzése?

 Sajnálatos módon az ébresztési, riasztási hangjelzések hangereje nem állítható.

 

Képesek ezek a modellek különböző beiktatott edzésszakaszok mérésére?

 Nem, ezek a modellek nem rendelkeznek „Interval Timer” funkcióval.

 

Honnan tudhatom meg, hogyan tudok végrehajtani olyan alapműveleteket, mint pl. a szíjcsere, pulzusmérő öv ill. POD kiegészítők órával való párosítása, számlap tisztítás?

 Minden alapműveletről ismertető videók találhatóak a www.suunto.com címen.

 

Milyen elemélettartamra számíthatok a t1/t1c modellek esetében?

Az átlagos elemélettartam 12-18 hónap, használattól függően. A háttérvilágítás, riasztás és pulzusmérés funkciók használata jobban fogyasztja az elemet mint más funkciók. Amikor az alacsony elem élettartamra vonatkozó figyelmeztetés megjelenik a kijelzőn, akkor már csak az elem kapacitásának 5-15%-a áll rendelkezésre. Ez elegendő időt nyújt a biztonságos elemcsere elvégzéséig.

 

Vízállóak ezek modellek?

 A termékek tesztelése az ISO 2281 szabvány szerint történik. Ennek megfelelően a termékek vízállóak. A „vízálló” kifejezés kiegészítéseképpen az órákon megjelölik a teszt túlnyomás értékét (3bar) vagy az ennek megfelelő mélységértéket (30 méter). Ezek az értékek nem merülési mélységet jelölnek meg, csak azokra a nyomási körülményekre utalnak, amelyeken a vízállósági nyomáspróbákat végrehajtották.
Minden egyes Suunto óra használható normál vizes körülmények között,  pl. úszásra, de egyik sem alkalmas arra, hogy 2-3 méternél mélyebbre merüljünk vele. Az egyedüli kivétel a Core modell, amellyel tíz méteres mélységig lemerülhetünk. Az órán található gombokat semmi esetre sem szabad megnyomní víz alatt.
Nagyon fontos avval tisztában lennünk, hogy ezek az órák nem búvár eszközök!!

 

t3, t3c, t3d 

Mik a t3 és t3c órák külső méretei?

 A t3 és t3c órák méretei: 42.2x42.2x13.2 milliméter.

 

Hogyan tudom beállítani az LCD kijelző kontrasztosságát?

 Sajnálatos módon a t3/t3c modellek esetében nincs lehetőség az LCD kijelző kontrasztjának állítására.

 

Felhasználó által cserélhető az órában az elem?

 Igen, az elemcsere készletek megvásárolhatóak a hivatalos Suunto kereskedőknél.

 

Hogyan lehet az óra gombjait lezárni?

 A gombzár funkció bekapcsolásához nyomjuk meg és tartsuk lenyomva a jobb alsó gombot. Ugyanilyen módom kapcsolhatjuk is ki a gombzár funkciót.A régebbi verziójú t1/t3/t4 modellek esetében nem áll rendelkezésre a gombzár funkció.

 

A t3/t3c modellek óraüvege karcbiztos?

 A t3 és t3c modellek esetében az óraüveg akrilból készül. Az akril alapanyagú óraüvegek könnyűek és strapabírók, viszont éles tárgyak könnyen megkarcolhatják. Kisebb és közepes méretű karcok eltüntethetőek a Polywatch polírozó paszta használatával.

 

Állítható az ébresztések hangjelzése?

 Sajnálatos módon az ébresztési, riasztási hangjelzések hangereje nem állítható.

 

Képesek ezek a modellek különböző beiktatott edzésszakaszok mérésére?

 Igen, lépjünk be a „Training” menübe és válasszuk ki az „Interval” menüpontot a funkció használatához.

 

Honnan tudhatom meg, hogyan tudok végrehajtani olyan alapműveleteket, mint pl. a szíjcsere, pulzusmérő öv ill. POD kiegészítők órával való párosítása, számlap tisztítás?

 Minden alapműveletről ismertető videók találhatóak a www.suunto.com címen.

 

Milyen elemélettartamra számíthatok a t3/t3c modellek esetében?

 Az átlagos elemélettartam 12-18 hónap, használattól függően. A háttérvilágítás, riasztás és pulzusmérés funkciók használata jobban fogyasztja az elemet mint más funkciók. Amikor az alacsony elem élettartamra vonatkozó figyelmeztetés megjelenik a kijelzőn, akkor már csak az elem kapacitásának 5-15%-a áll rendelkezésre. Ez elegendő időt nyújt a biztonságos elemcsere elvégzéséig.

 

Vízállóak ezek modellek?

 A termékek tesztelése az ISO 2281 szabvány szerint történik. Ennek megfelelően a termékek vízállóak. A „vízálló” kifejezés kiegészítéseképpen az órákon megjelölik a teszt túlnyomás értékét (3bar) vagy az ennek megfelelő mélységértéket (30 méter). Ezek az értékek nem merülési mélységet jelölnek meg, csak azokra a nyomási körülményekre utalnak, amelyeken a vízállósági nyomáspróbákat végrehajtották.
Minden egyes Suunto óra használható normál vizes körülmények között,  pl. úszásra, de egyik sem alkalmas arra, hogy 2-3 méternél mélyebbre merüljünk vele. Az egyedüli kivétel a Core modell, amellyel tíz méteres mélységig lemerülhetünk. Az órán található gombokat semmi esetre sem szabad megnyomní víz alatt.
Nagyon fontos avval tisztában lennünk, hogy ezek az órák nem búvár eszközök!!

 

t4, t4c, t4d

Mik a t4 és t4c órák külső méretei?

 A t4 és t4c órák méretei: 42.2x42.2x13.2 milliméter.

 

Hogyan tudom beállítani az LCD kijelző kontrasztosságát?

 Sajnálatos módon a t4/t4c modellek esetében nincs lehetőség az LCD kijelző kontrasztjának állítására.

 

Felhasználó által cserélhető az órában az elem?

 Igen, az elemcsere készletek megvásárolhatóak a hivatalos Suunto kereskedőknél.

 

Hogyan lehet az óra gombjait lezárni?

 A gombzár funkció bekapcsolásához nyomjuk meg és tartsuk lenyomva a jobb alsó gombot. Ugyanilyen módom kapcsolhatjuk is ki a gombzár funkciót.A régebbi verziójú t1/t3/t4 modellek esetében nem áll rendelkezésre a gombzár funkció.

 

A t4/t4c modellek óraüvege karcbiztos?

 A t4 és t4c modellek esetében az óraüveg akrilból készül. Az akril alapanyagú óraüvegek könnyűek és strapabírók, viszont éles tárgyak könnyen megkarcolhatják. Kisebb és közepes méretű karcok eltüntethetőek a Polywatch polírozó paszta használatával.

 

Állítható az ébresztések hangjelzése?

 Sajnálatos módon az ébresztési, riasztási hangjelzések hangereje nem állítható.

 

Képesek ezek a modellek különböző beiktatott edzésszakaszok mérésére?

 Igen, lépjünk be a „Training” menübe és válasszuk ki az „Interval” menüpontot a funkció használatához.

 

Honnan tudhatom meg, hogyan tudok végrehajtani olyan alapműveleteket, mint pl. a szíjcsere, pulzusmérő öv ill. POD kiegészítők órával való párosítása, számlap tisztítás?

 Minden alapműveletről ismertető videók találhatóak a www.suunto.com címen.

 

Milyen elemélettartamra számíthatok a t4/t4c modellek esetében?

 Az átlagos elemélettartam 12-18 hónap, használattól függően. A háttérvilágítás, riasztás és pulzusmérés funkciók használata jobban fogyasztja az elemet mint más funkciók. Amikor az alacsony elem élettartamra vonatkozó figyelmeztetés megjelenik a kijelzőn, akkor már csak az elem kapacitásának 5-15%-a áll rendelkezésre. Ez elegendő időt nyújt a biztonságos elemcsere elvégzéséig.

 

Vízállóak ezek modellek?

 A termékek tesztelése az ISO 2281 szabvány szerint történik. Ennek megfelelően a termékek vízállóak. A „vízálló” kifejezés kiegészítéseképpen az órákon megjelölik a teszt túlnyomás értékét (3bar) vagy az ennek megfelelő mélységértéket (30 méter). Ezek az értékek nem merülési mélységet jelölnek meg, csak azokra a nyomási körülményekre utalnak, amelyeken a vízállósági nyomáspróbákat végrehajtották.
Minden egyes Suunto óra használható normál vizes körülmények között,  pl. úszásra, de egyik sem alkalmas arra, hogy 2-3 méternél mélyebbre merüljünk vele. Az egyedüli kivétel a Core modell, amellyel tíz méteres mélységig lemerülhetünk. Az órán található gombokat semmi esetre sem szabad megnyomní víz alatt.Nagyon fontos avval tisztában lennünk, hogy ezek az órák nem búvár eszközök!!

 

t6, t6c, t6d

Mik a t6 és t6c órák külső méretei?

 A t6 és t6c méretei: 44x44x13 milliméter.

 

Hogyan tudom beállítani az LCD kijelző kontrasztosságát?

 Sajnálatos módon a t6 modellek esetében nincs lehetőség az LCD kijelző kontrasztjának állítására.

 

Felhasználó által cserélhető az órákban az elem?

 Igen, az elemcsere készletek megvásárolhatóak a hivatalos Suunto kereskedőknél.

 

Hogyan lehet az óra gombjait lezárni?

 A t6 modell esetében nyomjuk meg először a jobboldali középső gombot, majd azt követően gyorsan a bal felső gombot a gombzár aktiválásához. Ugyanilyen módon kapcsolhatjuk ki is a gombzárat.A t6c modell esetében nyomjuk meg és tartsuk lenyomva a jobb alsó gombot a gombzár bekapcsolásához. Ugyanilyen módon kapcsolhatjuk ki is a gombzárat.

 

A t6 modellek óraüvege karcbiztos?

 A t6 és t6c modellek esetében az óraüveg ásványi üvegből készül. Az ásványi üveg alapanyag ugyan nagymértékben ellenáll a karcolásoknak, de ez nem jelenti feltétlenül, hogy az üveg karcbiztos. Durva körülmények között történő használat esetén (pl. hegymászás) javasolt a kijelző védőfólia használata.

 

Állítható az ébresztések hangjelzése?

 Sajnálatos módon az ébresztési, riasztási hangjelzések hangereje nem állítható.

 

Képesek ezek a modellek különböző beiktatott edzésszakaszok mérésére?

 Igen; lépjünk be a „Training” menübe, válasszuk ki a „Timers” menüpontot, majd azon belül az „Interval” menüpontot a fukkció aktiválásához.

 

Honnan tudhatom meg, hogyan tudok végrehajtani olyan alapműveleteket, mint pl. a szíjcsere, pulzusmérő öv ill. POD kiegészítők órával való párosítása, számlap tisztítás?

 Minden alapműveletről ismertető videók találhatóak a www.suunto.com címen.

 

Milyen elemélettartamra számíthatok a t6 modellek esetében?

 Az átlagos elemélettartam 12-18 hónap, használattól függően. Az iránytű, háttérvilágítás és riasztás funkciók használata jobban fogyasztja az elemet mint más funkciók. Amikor az alacsony elem élettartamra vonatkozó figyelmeztetés megjelenik a kijelzőn, akkor már csak az elem kapacitásának 5-15%-a áll rendelkezésre. Ez elegendő időt nyújt a biztonságos elemcsere elvégzéséig.

 

Vízállóak a t6 modellek?

 A termékek tesztelése az ISO 2281 szabvány szerint történik. Ennek megfelelően a termékek vízállóak. A „vízálló” kifejezés kiegészítéseképpen az órákon megjelölik a teszt túlnyomás értékét (3bar) vagy az ennek megfelelő mélységértéket (30 méter). Ezek az értékek nem merülési mélységet jelölnek meg, csak azokra a nyomási körülményekre utalnak, amelyeken a vízállósági nyomáspróbákat végrehajtották.
Minden egyes Suunto óra használható pl. úszás közben, de egyikkel sem lehet 2-3 méteres mélység alá lemerülni. Az egyedüli kivétel a Core, amellyel 10 méter mélyre lehet lemerülni.Vízalatt egyik modell gombjait sem szabad megnyomni!! Nagyon fontos: ezek az órák nem búváreszközök!!!

 


Memory Belt

Melyik órák kompatibilisek a Memory Belt eszközzel?

 A memory Belt kiegészítő az alábbi modellekkel kompatíbilis: t3, t3c, t3d, t4, t4c, t4d, t6, t6c és t6d.

 

Felhasználó által cserélhető az eszközben az elem?

 Igen, az elemcsere készletek megvásárolhatóak a hivatalos Suunto kereskedőknél.

 

Hogyan párosíthatom össze az ANT technológiás Memory Belt eszközt a Suunto órámmal?

 A párosítás folyamata közben 15 méteres körzeten belül nem lehet más aktív pulzusmérő (HR) öv vagy egyéb POD kiegészítő. Számítógépek, TV készülékek és egyéb elektromos készülékek szintén zavarhatják a párosítás folyamatát. Gondoskodjunk arról, hogy ilyen eszközök se legyenek nagyjából 5 méteres körzeten belül.
A pontos jeladás érdekében fontos, hogy a pulzusmérő övet a megfelelő módon viseljük: szorosan, az elektródák környékén benedvesítve. A „SUUNTO” feliratnak a jeladó övön felfelé kell néznie. A párosítás lépései:1. Távolítsuk el az elemet a jeladó övből, majd helyezzük vissza fejjel lefelé és vegyük ki újra.2. Lépjünk be az edzés üzemmódba a t3/t4/t6 óránkon és válasszuk ki a „PAIR” (t6) vagy „PAIR A POD” (t3/t4) menüpontot, majd válasszuk ki a „HR BELT” menüpontot-ekkor a „TURN ON NEW DEVICE” (t6) vagy a „TURN ON HR BELT” (t3/t4) felirat jelenik meg  a kijelzőn.3. Amint a  TURN ON NEW DEVICE” (t6) vagy a „TURN ON HR BELT” (t3/t4) felirat megjelenik, helyezzük vissza az elemet a jeladó (HR) övbe ( a pozitív oldal nézzen felfelé). A kijelzőn röviden felvillan a „PAIRING COMPLETE” (t6) vagy a „PAIRED” (t3/t4) felirat, amennyiben az eszközök összepárosítása sikeres volt.4. Lépjünk ki a párosítás menüjéből a jobboldali középső gomb három másodpercig tartó lenyomva tartásával (t3/t4) vagy a bal alsó gomb kétszeri megnyomásával (t6).5. Az összepárosított eszközök leteszteléséhez a t3/t4 modellek esetén a bal felső gomb megnyomásával indítsuk el a stopperórát ill. a t6 modell esetén nyomjuk meg és tartsuk lenyomva a bal alsó gombot.6. Amennyiben a jeladó öv jelzései nem jelennek meg az óra kijelzőjén, ismételjük meg az 1-5. lépéseket.

 

Használhatom a jeladó övet víz alatt?

 Úszás közben, ha a jeladó övet viseljük, az öv jelei nem jelennek meg az óránk kijelzőjén, mivel az ANT jelek nem képesek a vízben terjedni. A Memory Belt eszköz képes az úszás közben mért pulzus adatokat rögzíteni későbbi számítógépes analízis céljából.

 

Comfort Belt, Dual Belt

Melyik pulzusmérő órák kompatibilisek az ANT technológiás jeladó övvel?

 Az ANT jeltovábbítási technológiát alkalmazó Comfort Belt az alábbi típusokkal kompatíbilis: t3, t3c, t3d, t4, t4c, t4d, t6, t6c és t6d.

 

Melyik órák kompatibilisek a Coded Comfort Belt jeladó övvel?

 A Coded Comfort Belt jaladó öv az alábbi típusokkal kompatíbilis: t1, t1c, Advizor, Metron, X3HR és X6HR.

 

Melyik órák kompatibilisek a Dual Belt jeladó övvel?

 A Dual belt jeladó öv kompatíbilis minden, pulzusmérés funkcióval rendelkező Suunto termékkel.

 

Felhasználó által cserélhető az elem a jeladó övekben?

 Igen, az elemcsere készletek megvásárolhatóak a hivatalos Suunto kereskedőknél.

 

Használhatom a jeladó övet víz alatt?

 Úszás közben, ha a jeladó övet viseljük, az öv jelei nem jelennek meg az óránk kijelzőjén, mivel az ANT jelek nem képesek a vízben terjedni. A Memory Belt eszköz képes az úszás közben mért pulzus adatokat rögzíteni későbbi számítógépes analízis céljából.

 

Hogyan tisztíthatom a Comfort és Dual Belt jeladó övek szíját?

 A szíj leválasztható a központi részről és kimélő folyékony mosószer használatával.kézzel mosható meleg vízben. Visszahelyezés előtt a szíjat alaposan meg kell szárítaní.Pulzusmérés 

Használhatom a Suunto Comfort Belt jeladó övet a t3 típusú órával is, vagy csak a t3c típussal?

 Az ANT technológiás Suunto Comfort Belt jeladó öv az alábbi Training szériás modellekkel kompatíbilis: t3, t3c, t3d, t4, t4c, t4d, t6, t6c és t6d. A t3c, t4c és t6c modellek a régebbi típusú jeladó övekkel is kompatibilisek. Meg kell jegyezni, hogy a t1 és t1c modellek a t3-t6 szériák tagjaitól eltérő jeladó övvel kompatibilisek. A t1 széria tagjai az ún. „induktív” jelet használó övvel, míg a t3-t6 szériák tagjai az ANT technológiás övvel működnek.

A jeladó öv által leadott jel logója megtalálható az öv hátulján, ez alapján könnyen megállapítható az öv kompatibilitása.Mi a különbség az aktivitási szint (Acivity Class) és az edzésprogram szintje (Training Program Level) között?

 Az AC (Activity Class, aktivitási szint) szám az általános fizikális állapot leírására használható, értéke 0-10 között változhat. E szám birtokában számítható ki legpontosabban az elégetett kalóriák mennyisége és az ún TE (Training Effect, edzés hatékonyság) érték. Az AC számon alapuló méréseket a t3c, t4c és t6c modellek használják.
Az edzésprogram szintje (Training Program Level) mérőszámot a t4c modell alkalmazza, ez a számérték fejezi ki az aktuálisan végrehajtott edzésprogram szintjét. Ennek értéke 1-8 között változhat (régebbi, 2006-2007-es évjáratú modellek esetében 1-6 között). Az 1. szint egy kezdőknek készült könnyű edzésprogramot jelöl, amelyet azok használhatnak ki jól, akik előtte nem végeztek rendszeres testmozgást. A 8-as színtű edzésprogram (6-os a régebbi modellek esetében) meglehetősen kemény edzéseket foglal magában és segít megőrizni a lehető legjobb szintre felfejlesztett állóképességet. A köztes edzésszintek az edzés munka folyamatos növelését és az edzettségi szint fejlődését jelentik. Minden edzésprogram az ACSM (American College of Sports Medicine) ajánlásaival összhangban lett összeállítva.

 

Mennyi edzés szükséges ahhoz, hogy a t3c/ t4c emelje az AC szám értékét?

 Az órák az AC szám értékét automatikusan növelik. Annak érdekében, hogy az AC szám értékében emelkedés történjen, az alábbiak szükségesek:-edzés legalább hét napon keresztül az adott aktivitási szintnek megfelelően;-folyamatosan a megfelelően aktív edzések végrehajtása(az AC érték növelése az utolsó négy hét edzési aktivitásának átlagolása alapján történik);-az elvégzett edzések TE edzés hatékonysági értéke megfelelően magas kell, hogy legyen (tehát ha az összesített heti EPOC érték elegendően magas értékű);
Miután először beállítottuk a személyes AC értékünket, a t3c és t4c automatikusan fogja azt növelni vagy csökkenteni az elvégzett edzésmunka alapján.A régebbi (2006-07-es évjáratú) t3 és t4 modellek az AC értéket csak felfelé képesek növelni. Amennyiben kevesebb edzést végzünk, mint amennyi az adott AC értékhez hozzátartozik, manuálisan kell csökkentenünk a beállított AC értéket.

 

Miért lényeges a TE (Training Effect) érték?

 Amennyiben az elvégzett edzések túl könnyűek, nem fejlődik az állóképesség. Ugyanígy, amennyiben az elvégzett edzések túl kemények, a túledzés vagy a nem megfelelő fejlődés veszélye fennállhat. A két véglet között meglehetősen nehéz egy elvégzett edzés hatékonyságát csak érzés alapján meghatározni.
A TE számérték pont ezt a célt szolgálja, valós idejű és edzés utáni információkat nyújt az elvégzett edzésmunka valós hatékonyságáról.

 

POD kiegészítők

 
Foot POD

Melyik Suunto termékek kompatibilisek a Foot POD kiegészítővel?

 A Foot POD az alábbi típusokkal kompatíbilis: t3, t3c, t3d, t4, t4c, t4d, t6, t6c és t6d.

 

Felhasználó által cserélhető az elem a Foot POD-ban?

 Igen, az elemcsere készletek megvásárolhatóak a hivatalos Suunto kereskedőknél.

 

Honnan tudhatom meg, hogyan tudok végrehajtani olyan alapműveleteket, mint pl. a POD kiegészítők órával való párosítása, elemcsere?

 Minden alapműveletről ismertető videók találhatóak a www.suunto.com címen.

 

Szükséges a POD kiegészítőt a pontos mérések érdekében kalibrálni?

 A maximális mérési pontosság érdekében a Foot POD és a Bike POD kiegészítőket szükséges kalibrálni. A GPS POD és a Cadence POD eszközök nem igényelnek kalibrálást.

 


Bike POD/ Road Bike POD

Melyik Suunto termékek kompatibilisek a Bike POD Road Bike POD kiegészítővel?

 A Bike POD/ Road Bike POD az alábbi típusokkal kompatíbilis: t3, t3c, t3d, t4, t4c, t4d, t6, t6c és t6d.

 

Felhasználó által cserélhető az elem a Bike POD/ Road Bike POD-ban?

 Igen, az elemcsere készletek megvásárolhatóak a hivatalos Suunto kereskedőknél.

 

Honnan tudhatom meg, hogyan tudok végrehajtani olyan alapműveleteket, mint pl. a POD kiegészítők órával való párosítása, elemcsere?

 Minden alapműveletről ismertető videók találhatóak a www.suunto.com címen.

 

Szükséges a POD kiegészítőt a pontos mérések érdekében kalibrálni?

 A maximális mérési pontosság érdekében a Foot POD és a Bike POD kiegészítőket szükséges kalibrálni. A GPS POD és a Cadence POD eszközök nem igényelnek kalibrálást.

 

Mi a különbség a Bike és a Road Bike POD eszközök között?

 A Bike POD és a Road Bike POD eszközök ugyanazt a sebesség és távolság adatot mérik ugyanolyan módon, de a Bike POD-ot az első villára kell rögzíteni kábelkötegelővel, míg a Road Bike POD rögzítése egy, az első kerékre feltehető gyorsrögzítő rendszerrel megoldott.

 


GPS POD 

Melyik Suunto termékek kompatibilisek a GPS POD kiegészítővel?

 A GPS POD az alábbi típusokkal kompatíbilis: t3, t3c, t3d, t4, t4c, t4d, t6, t6c és t6d.

 

Felhasználó által cserélhető az elem a GPS POD-ban?

 Igen, az elemcsere készletek megvásárolhatóak a hivatalos Suunto kereskedőknél.

 

Honnan tudhatom meg, hogyan tudok végrehajtani olyan alapműveleteket, mint pl. a POD kiegészítők órával való párosítása, elemcsere?

 Minden alapműveletről ismertető videók találhatóak a www.suunto.com címen.

 

Szükséges a POD kiegészítőt a pontos mérések érdekében kalibrálni?

 A maximális mérési pontosság érdekében a Foot POD és a Bike POD kiegészítőket szükséges kalibrálni. A GPS POD és a Cadence POD eszközök nem igényelnek kalibrálást.
Cadence POD

Melyik Suunto termékek kompatibilisek a Cadence POD kiegészítővel?

 A Cadence POD az alábbi típusokkal kompatíbilis: t3, t3c, t3d, t4, t4c, t4d, t6, t6c és t6d.

 

Felhasználó által cserélhető az elem a Cadence POD-ban?

 Igen, az elemcsere készletek megvásárolhatóak a hivatalos Suunto kereskedőknél.

 

Honnan tudhatom meg, hogyan tudok végrehajtani olyan alapműveleteket, mint pl. a POD kiegészítők órával való párosítása, elemcsere?

 Minden alapműveletről ismertető videók találhatóak a www.suunto.com címen.

 

Szükséges a POD kiegészítőt a pontos mérések érdekében kalibrálni?

 A maximális mérési pontosság érdekében a Foot POD és a Bike POD kiegészítőket szükséges kalibrálni. A GPS POD és a Cadence POD eszközök nem igényelnek kalibrálást.

 


PC POD

Melyik Suunto termékek kompatibilisek a PC POD kiegészítővel?

 A PC POD felhasználásával az alábbi típusok képesek adatokat továbbítaní egy PC felé: t3, t3c, t3d, t4, t4c, t4d.A PC POD kiegészítő továbbá használható bármelyik ANT technológiás jelátvitelt alkalmazó Suunto jeladó övvel illetve a Training Manager Lite számítógépes programmal együtt is, valós idejű pulzus adatok számítógépes megtekintése és analízise céljából.

 

Mi a PC POD eszköz vételi hatótávolsága?

 A t3, t3c, t3d, t4, t4c, t4d típusokkal való használat esetén az órának a PC POD felé kell néznie és nem lehet távolabb 10 méternél.ANT technológiás jelátvitelt alkalmazó Suunto jeladó övvel való használat esetén a maximális vételi hatótávolság 10 méter.

 

Hol találhatom meg a PC POD-hoz szükséges programokat?

 A www.suunto.com weboldalon válasszuk ki a „Support Center” majd a „Downloads and User Guides” menüpontokat, ahol a letölthető Suunto segédprogramok teljes választékát megtalálhatjuk.


M-széria

 

Suunto M5 POD kiegészítőkkel való kompatibilitása

Kalibrálhatóak ezek a kiegészítők?

 Az M5 nem támogatja a sebesség mérésére alkalmas POD kiegészítők kalibrációját, ily módon csökkentve azok felhasználásának komplexitását. A POD-ok pontossága kalibrálás után is eléggé hatékony a legtöbb felhasználó számára.

 

A Cadence POD kompatíbilis az M5 típussal?

 Nem, az M5 típus nem támogatja a Cadence POD használatát.

 

Melyik POD kiegészítők kompatibilisek az M széria típusaival?

 Az M4 és M5 típusokhoz a PC POD vagy a Suunto Movestick használható adattovábbítás céljából, a kiegészítő használatával adatainkat feltölthetjük az óráról a movescount weboldalra.Az M5 típus az alábbiakkal POD kiegészítőkkel kompatíbilis: Foot POD, Bike POD és GPS POD.

 


Movestick/ PC POD/ Movescount

A Movestick használatával bemutathatom valós időben az edzésemet?

 A Movescount weboldal nem támogatja ezt a funkciót jelen pillanatban.

 

A PC POD használható adattovábbításra a Movescount weboldalra a Movestick helyett?

 Igen.


Az edzéseim során eltárolt adatokat le tudom menteni a számítógép merevlemezére is, vagy csak a Movescount weboldalon tudom tárolni?

 Jelenleg csak a Movescount.com weboldalon eltárolhatóak a rögzített edzés bejegyzések, de a közeljövőben tervbe van véve egy kiegészítő export funkció hozzáadása is a számítógépre történő lementés érdekében.

 

A rögzített edzés bejegyzések törlésre kerülnek a Movescount-com-ra való áttöltés után?

 Nem, hacsak nem választjuk ki ezt az opciót a Movescount eszközkezelőjében.

 

Mi az a maximális távolság, amely egy óra és a számítógép között lehet, PC POD vagy Movestick használata esetén?

Ugyanaz mint a t-szériás órák esetében?A maximális javasolt adattovábbítási távolság nagyságrendileg 1 méter.Hogyan tudom a megfelelő programot a Movescount.com-ról az M5 típusra lementeni?

 A suunto.tv oldalon megtalálható a bemutató videó arról, hogyan lehet az edző programot a weboldalról az órára áttölteni.

 


M-széria praktikus tudnivalók

Edzés közben hogyan kapcsolhatom az óra hangjelzéseit ki illetve be?

 A középső gomb hosszú megnyomásával válthatunk a segédhangok ki ill. bekapcsolása között. Egy kis ikon látható a kijelzőn kikapcsolt hangjelzések esetén.Ha a készülék általános beállításai során az a hangjelzésekre vonatkozóan az „all off” opciót választottuk, abban az esetben a hangjelzések edzés közbeni ki ill. bekapcsolása funkció nem elérhető.

 

Kaphatóak a típusokhoz elemcsere készletek?

Mit tartamaznak ezek a készletek?Kaphatóak cserekészletek; a készlet tartalma: elemtartó fedél, csereelem és csere O-tömítőgyűrű.

 

Mennyire karcálló az óraüveg a t-szériával össezhasonlítva?

 A t-szériához képest az M-széria tagjai jóval karcállóbbak. Ez részben a másféle formájú óraháznak, részben pedig az eltérő óraüveg bevonatnak köszönhető. Nagyon fontos, hogy az eltérő óraüveg bevonat miatt a Polywatch polírozó paszta az M-széria típusaihoz nem használható!!!

 

Hogyan tudom kicserélni az elemet?

 Az elemmel együtt mindig cseréljük ki az elemtartó fedelét és a tömítő O-gyűrűt is, hogy a készülék az elemcsere után is biztosan vízálló maradjon. A suunto.tv címen az elemcsere műveletéről is található egy bemutató videó.

 

Edzés üzemmódban miért villog a háttérvilágítás?

 Teljesen normális viselkedés, egyszerűen csak egy beépített energia takarékossági funkcióról van szó.

 


M-szériás jeladó övek 

Használhatom az M1 Belt típusú jeladó övet úszás közben?

 Nem javasoljuk a jeladó öv viselését úszás közben, mivel a víz nem jó vezetőközeg a jeladó öv által kibocsájtott jelek és a jeleket fogadó óra között.

 

Hányféle kód létezik a kódolt induktív jeladó öv számára?

 A kódolt induktív jeladó öv 29 féle kódot használhat.

 

Az M1 Belt jeladó öv kódolt?

 Igen

 

A Dual Belt jeladó öv kódolt?

 Igen.


Használható egy Dual Belt jeladó öv két készülékkel?

 Igen.

 

Használható az M1 a Fitness Solution rendszerrel?

 Nem, hacsak nem áll rendelkezésre a Suunto Dual Comfort Belt jeladó öve, amely külön megvásárolható. Ettől függetlenül az M1 kompatibilis számos edzőtermi kardiógéppel.Az M1 képes együtt dolgozni edzőtermi kardiogépekkel?

 Igen.

 

Az M-szériás termékek csak a Suunto Dual Comfort Belt jeladó övvel kompatibilisek?

 Igen. A régebbi Comfort Belt és Memory Belt övekkel való összepárosítás nem támogatott. Az M1 és M2 típusok kompatibilisek valamennyi Suunto kódolt induktív jeladó övvel.

 


M-széria edzés közben

Hogyan lehet váltani a különböző edzésnézetek között?

 A középső gomb rövid megnyomásával válthatunk az edzésnézetek között.

 

Az M4/M5 típus rendelkezik kör vagy részidő számláló funkcióval?

 Nem.

 

Az edzésről készült bejegyzés eltárolódik az óra memóriájában?

 Igen, az M4 és M5 típusok képesek 80 bejegyzést eltárolni az óra memóriájában. Az óra menürendszerén keresztül csak a legutolsó rögzített bejegyzés látható, de a Movescount weboldalra áttölthető az összes bejegyzés és azon keresztül látható is mind.Az M1 és M2 típusok mindössze az utolsó bejegyzés tárolására képesek.

 

Miért kell ilyen sok gombnyomás egy edzés elkezdéséhez?

 A végfelhasználóktól érkezett visszajelzések alapján egyértelmű, hogy a felhasználók világos jelzést akarnak kapni arról az edzés elkezdése előtt, hogy a mért pulzusszámuk látható-e a kijelzőn. Ez az ok, amiért az edzés nem indul el automatikusan. Kiegészítésképpen még mindehhez, a napi edzés javaslatok nem tartalmazzák pl. a bemelegítést és hasznos ötletnek tűnt a pulzusszám bemelegítés közbeni ellenőrzésére lehetőséget adni, mielőtt az óra által vezetett edzés elkezdődne.

 


M-széria kezdőbeállítások és alvó üzemmód

Melyek azok a beállítások, amelyek az óra első bekapcsolásakor kell megadni?

 -használni kívánt nyelv;

-használni kívánt mértékegységek (metrikus vagy birodalmi);

-használni kívánt időformátum (12 vagy 24 órás);

-születési év;

-magasság;

-nem;

Ezen beállítások későbbi megváltoztatásához az órát ún. alvó üzemmódba kell kapcsolni.

 

Mi a célja az óra alvó üzemmódba helyezésének?

 Legfőbbképpen az elem élettartamának növelése, miután az óra kikerült a gyárból.

 

Elveszhetnek a tárolt adataim, amennyiben elemet cserélek vagy az órát alvó üzemmódba helyezem?

 Nem, nem vesznek el a tárolt adatok. Az egyetlen információ, amelyet az elem kivétele után újra kell állítaní az az idő és a dátum.

 

Megtalálható az óra használati utasításában, hogyan kapcsolható az óra alvó üzemmódba?

 Igen. 

 

Miért nem lehet ezeket a kezdő beállításokat a későbbiekben az óra menürendszerében megváltoztatni?

 Mivel ezek azok a beállítások, amelyeket a használat során nem valószínű, hogy szükséges lenne megváltoztatni és a tervezés során elsődleges cél volt az óra menürendszerét olyan rövidre és egyszerűre szabni, amennyire az csak lehetséges.

 

Minden egyes alapbeállításon újra végig kell menni az óra újbóli bekapcsolása után?

 Igen, de csak azokat a beállításokat kell újraállítani ahol hibáztunk, ill. az időt és a dátumot.

 

Az óra újbóli bekapcsolása után újra kell az órát a jeladó övvel párosítaní?

 Nem szükséges.Állítható a kijelző kontrasztaránya (különösen a negatív kijelző esetében)?

 A kontraszt állítás menüpont csak a szervízmenüben elérhető.

 

Szükséges az órát alvó üzemmódba kapcsolni energiatakarékosság céljából amikor nem használom?

 Ez nemigazából szükséges normál körülmények között.

 


M-széria felhasználói dokumentáció 

Hol találhatom meg a Suunto M-széria használati utasításait?

 A teljes használati utasítás letölthető a www.suunto.com/support címen.

 

Mi a fő különbség a rövid, egyszerűsített útmutató (Quick Guide) és a teljes használati utasítás (User Guide) között?

 A Quick Guide minden lényeges információt tartalmaz avval kapcsolatban, hogyan kezdjük el az órát használni és hogyan férhetünk hozzá annak főbb funkcióihoz. Az User Guide egy teljesértékű használati utasítás, amely tartalmaz minden információt részletesen a készülékről ill. kiegészítő tanácsokat az óra funkcióinak minél alaposabb kihasználásához. Gyakorlatilag az User Guide a Quick Guide kibővített verziójának tekinthető.

 

Megtalálhatóak a használati utasítások nyomtatható formában is?

 Az online elérhető használati utasítások kinyomtathatóak otthon minden további nélkül, habár formájukat tekintve inkább az online nyomtatásra vannak optimalizálva, mint az A/4 méretű nyomtatásra.

 


M-széria termékpaletta és kiegészítők 

Mi a legfőbb különbség az M5 és a t3 típusok között?

 A két típus két különböző vásárlói csoportot céloz meg. Az M5 típus edzés közbeni irányítást nyújt, edzésprogramot, amely alkalmazkodik a felhasználó aktivitási szintjéhez és szokásaihoz, ill. megadja a lehetőséget bármennyi edzési segédprogram letöltésére és órára való feltelepítésére a Movescount-com-ról. Lényegi különbség, hogy használata egyszerűbb, mint a t-széria típusaié ill. a felhasználói felület kilencféle nyelven érhető el.

 

Milyen kiegészítők állnak rendelkezésre az M-széria típusaihoz?

 Jelen pillanatban az alábbi kiegészítők elérhetőek:

-szíjak;

-elemcsere készletek (amely tartalmaz egy csereelemet, elemtartó fedelet és cser O-tömítőgyűrűt);

-Suunto Dual Comfort Belt jeladó öv;

-Suunto Basic Heart Rate Belt jeladó öv, csere jeladó öv gyanánt az M1 típushoz;

 

Az M-szériánál használt szíjak felhasználó által cserélhetőek?

 Igen, felhasználó által cserélhető minden M-szériás óra szíja. Fontos megjegyezni, hogy a férfiaknak szánt óraszíjak csak a férfi verziókkal kompatibilisek, a nőiek pedig értelemszerűen csak a nőiekkel.

 

Suunto outdoor termékek

 
Általános 

Hol találhatom meg a területnek megfelelő mágneses deklinációs értéket, amit az órán beálíthatok a pontossága érdekében?

 A helyi mágneses deklinációs érték (akár keleti, akár nyugati) általában a helyi térképeken jelölve van, fokos ill. félfokos pontossággal.

 

Létezik olyan óraház amelyik tartósabb a másiknál ( fémház vagy műanyag)?

 Az ásványi üveg számlappal ellátott fém óraház jobban ellenáll a karcolásoknak és kisebb sérüléseknek mint a műanyag óraház. Egyébiránt az összes óraház egyformán tartós.

 

Hidegben miért lassul le a kijelző működése?

 Az LCD kijelzők folyékony kristály alapanyaga megszilárdul hideg időjárási körülmények között. Ez a jelenség (a kijelző lelassulása) tipikus minden LCD kijelző esetén.

 

Létezik olyan Suunto termék amely barométerrel van ellátva és kijelzi a tenger apály-dagály változásait?

 Jelen pillanatban nincs a terméklistán olyan termék, amely az apály-dagály változásokat mérné; erre jelenleg az egyetlen megoldás a tengerszint magasságváltozásának mérése. Ez megtehető majd minden Suunto órával, mivel ezek többsége rendelkezik barométerrel és magasságmérővel egyaránt. Folyamatosan folyik új termékek kifejlesztése, ezekről mindig naprakész információk kaphatóak a www.suunto.com/nem products webcímen.

 

Létezik olyan óra amelyik alkalmas siklóernyőzéshez?

 A Suunto Outdoor széria tagjai sport, szabadidő és outdoor tevékenységek közbeni használatra lettek kifejlesztve, nem alkalmasak olyan használatra, ahol egészen pontos mérések szükségesek, mint pl. a siklóernyőzés. Sajnálatos módon jelen pillanatban nincs a termékek között olyan óra, amelyik alkalmas lenne siklóernyőzésre.

 

Az iránytű forgatható külső kerete kapható cserealkatrészként?

 Sajnos a foglalat külön nem kapható kiegészítőként, csere esetén az órát szervízbe kell elküldeni. Érvényes garancia esetén vissza kell vinni az órát a kereskedőhöz, akinél vettük. Amennyiben ez nem lehetséges, kapcsolatba kell lépni az adott ország Suunto importőrével, aki felvilágosítással szolgálhat arról, hogyan lehet az órát a szervízbe eljuttatni. A www.suunto.com/dealer címen megtalálhatóak a forgalmazók elérhetőségei. A Dealer Locator menüpontban válasszuk ki az országot és a vonatkozó óra típusát. Fontos tudni, csak azután eldönthető, hogy az óra garanciálisan javítható-e vagy sem, miután azt megnézték a hivatalos szerviz munkatársai.

 


Suunto Core

Mik a Core külső méretei?

Minden Core modell azonos óraház átmérővel rendelkezik, ez 49.3 mm. Az órák magassága modelltől függően változhat 14.4 és 15 mm között.

 

Felhasználó által cserélhető az órában az elem?

 Igen, az elemcsere készletek megvásárolhatóak a hivatalos Suunto kereskedőknél. Minden esetben cserélje ki az O gyűrűt is az elemcsere alkalmával és úgy zárja vissza az elemfedelet hogy biztosan vízzáró legyen. Sose nyissa fel az óraházat mert azzal tönkreteheti az órát.

 

Hogyan tudom az iránytűt kalibrálni és milyen esetekben szükséges az iránytű kalibrálása?

 A Core modellbe beépített iránytű használat közben automatikusan kalibrálja önmagát, bár az alábbi esetekben szükséges lehet az iránytű manuális kalibrálása:-elemcsere esetén;-szerviz menü használata esetén;-nagyméretű fémtárgyak befolyásoló hatásának lett kitéve az óra (pl. repülőgépen);-mágnes közelébe került az óra;-erős elektrmágneses mezővel rendelkező tárgyak közelébe került az óra;-hosszú ideig nem volt használva az iránytű;A Core óraüvege karcbiztos?

 A Core modell esetében az óraüveg ásványi üvegből készül. Az ásványi üveg alapanyag ugyan nagymértékben ellenáll a karcolásoknak, de ez nem jelenti feltétlenül, hogy az üveg karcbiztos. Durva körülmények között történő használat esetén (pl. hegymászás) javasolt a kijelző védőfólia használata.
Állítható az ébresztések hangjelzése?Sajnálatos módon az ébresztési, riasztási hangjelzések hangereje nem állítható.

 

Milyen elemélettartamra számíthatok a Core esetében?

 Az átlagos elemélettartam 12-18 hónap, használattól függően. Az iránytű, háttérvilágítás és riasztás funkciók használata jobban fogyasztja az elemet mint más funkciók. Amikor az alacsony elem élettartamra vonatkozó figyelmeztetés megjelenik a kijelzőn, akkor már csak az elem kapacitásának 5-15%-a áll rendelkezésre. Ez elegendő időt nyújt a biztonságos elemcsere elvégzéséig.

 

Vízálló a Core?

 A termékek tesztelése az ISO 2281 szabvány szerint történik. Ennek megfelelően a termékek vízállóak. A „vízálló” kifejezés kiegészítéseképpen az órákon megjelölik a teszt túlnyomás értékét (3bar) vagy az ennek megfelelő mélységértéket (30 méter). Ezek az értékek nem merülési mélységet jelölnek meg, csak azokra a nyomási körülményekre utalnak, amelyeken a vízállósági nyomáspróbákat végrehajtották.
Minden egyes Suunto óra használható pl. úszás közben, de egyikkel sem lehet 2-3 méteres mélység alá lemerülni. Az egyedüli kivétel a Core, amellyel 10 méter mélyre lehet lemerülni.Vízalatt egyik modell gombjait sem szabad megnyomni!! Nagyon fontos: ezek az órák nem búváreszközök!!!

 

Iránytű

Az iránytű nem találja a mágneses északot. Mit lehet tenni ilyenkor?

 Mindenképpen kalibráljuk az iránytűt vásárlás után, az első használatba vétel előtt. Időnként szükséges az iránytű újra kalibrálása, főleg ha erős mágnes vagy erős elekromágneses mező közelébe került. Továbbá mindig ellenőrizzük, hogy a tájolás (Bearing) üzemmód ki legyen kapcsolva és a kardinális pont (Cardinal Point Mode) üzemmód be legyen kapcsolva.

 

Nem sikerül kalibrálni az órát. Mi a teendő ilyenkor?

 Néha a kalibrálást több alkalomma kell elvégeznünk mire sikeres lesz. Annak érdekében, hogy az óra a kalibrálás során biztosan vízszintben legyen, jó megoldás, ha egy, az asztalra helyezett felfordított pohár tetejére tesszük a forgatás során. Javasolt a kalibrálást szabadtéren, bármiféle elektromágneses forrástól a lehető legtávolabb elvégezni.
Ha az iránytű a számos kalibrálás után sem jelzi a mágneses északot, próbáljuk meg kicserélni az elemet az órában. A rögzített információk nem vesznek el, viszont az idő és dátum értékeket újra kell állítanunk. Továbbá fontos, hogy míg az óra a kalibrálás folyamatát végzi, ne nyomjuk meg egyik gombot sem, várjuk meg az óra visszajelzését, sikeres volt-e a kalibrálás vagy sem.
Néhány modell esetében az óra nem ad visszajelzést sikeres kalibrálás esetén.

 

Ha az órát megdöntöm +/- 30 fokkal, továbbra is a helyes irányt fogja az iránytű mutani?

 Sajnos nem. Mindenképpen vízszintben kell tartanunk az órát az iránytű pontos működése érdekében.
Az ELEMENTUM család tagjai rendelkeznek egy ún. „3D” iránytű rendszerrel, amely képes a helyes irányt mutatni +/- 30 fokos dőlésszög mellett is.

 

Mi a forgatható külső keret funkciója?

 A forgatható külső keret használatával a készülék hagyományos alaplapos iránytűként használható. Példaképpen, ha a 300 fok irányába szeretnénk haladni, forgassuk el a keretet addig, amíg a 300 fok a 12 óra poziciójába nem kerül. Aztán forgassuk el az egész órát addig, amíg az észak-dél iránymutató nyíl egyezésbe nem kerül a külső keret N jelzésével. Ekkor a 12 órát jelző pont a kereten mutatja a követni kívánt irányt.
Iránykövetés üzemmódban (Bearing Tracking Mode) a keret az észak jelölésére is használható, ill. a magasságmérés során emlékeztetőként megjelölhető vele egy bizonyos magasság, hogy könnyebben követhessük a vertikális mozgásunk változásait.

 

Mi a probléma akkor, ha az iránytű délfelé mutat észak helyett, amerre kellene?

 Több mint valószínű, hogy az iránytű túl közel van bármiféle erősen mágneses tárgyhoz. Ha túl erős mágneses tárgy mellett tároljuk az iránytűt vagy tájolót az tartósan befolyásolhatja annak pontosságát. Amennyiben a tájoló vagy iránytű 180 fokkal eltolódott, szervízbe kell küldeni.

 

Az elektronikus iránytű képes a Föld bármelyik pontján működni?

 Igen, az elektronikus iránytű a mágneses északot mutatja a Föld bármelyik pontján. A pontos iránymeghatározások érdekében fontos a helyzetünknek megfelelő mágneses deklináció értékét előzetesen beállítanunk. A helyi mágneses deklinációs érték (akár keleti, akár nyugati) általában a helyi térképeken jelölve van, fokos ill. félfokos pontossággal.

 

Milyen gyakran szükséges kalibrálni az iránytűt?

 Javasolt az iránytű kalibrálása az első használatba vétel előtt, elemcsere esetén ill. minden olyan út előtt, ahol az iránytű pontos használata lényeges lehet. A kalibrálást nagyméretű fémtárgyaktól, elektromos vezetékektől és egyéb elektromos készülékektől távol eső helyen kell végrehajtani.

 

Mi az a három jelzés, amely iránytű üzemmódban a kijelző középső részén megjelenik?

 A jelzések az iránytű ún. alvó üzemmódját jelölik. másodperc után az iránytű automatikusan ebbe az üzemmódba kapcsol, az elem élettartamának növelése érdekében. Az bal alsó gomb megnyomásával aktiválható újra az iránytű.

 

Hol találhatom meg a területnek megfelelő mágneses deklinációs értéket, amit az órán beálíthatok a pontossága érdekében?

 A helyi mágneses deklinációs érték (akár keleti, akár nyugati) általában a helyi térképeken jelölve van, fokos ill. félfokos pontossággal.

 

Magasságmérő / légnyomásmérő

Mi a különbség az órák „alti”, „baro” és „auto” üzemmódjának használata között?

 Amennyiben az órát időjárás előrejelzésre szeretnénk használni állandó magasságon tartózkodva, válasszuk ki a „baro” profil funkciót. A „baro” üzemmód használata esetén a magasság rögzített értéket mutat és minden mért nyomás változás a tengerszint légnyomás megváltozásaként jelenik meg.
Amennyiben mozgás közben a magasságbeli eltéréseket szeretnénk mérni, válasszuk ki az „alti” profilt. A tengerszinti légnyomás rögzített értéket mutat és minden mért nyomás változás a magasság megváltozásaként jelenik majd meg.Az „auto” profil kiválasztása eseténegy speciális algoritmus kerül alkalmazásra, amely a mért légnyomás változások kapcsán alkalmassá teszi az órát, hogy automatikusan váltson az „alti” és a „baro” funkciók között a helyzetnek megfelelően.
Sajnálatos módon az időjárás változások és a magasság változások egyidejű mérése nem lehetséges, mivel mindkettő érték a légnyomás változás mérésén alapuló számításokon alapul.
Az „auto” üzemmód nem minden modell esetében elérhető.

 

Milyen gyakran szükséges újraállítaní a referencia magasság értéket?

 Az időjárás változások minden nap befolyásolják a légnyomásértékeket. A precíz magasság mérések érdekében ellenőriznünk kell a beállított referencia magasság értéket minden olyan út előtt, ahol a magasságmérés funkciót használni szeretnénk. Menetközben hasonlítsuk össze a kapott magasságértéket a térképen jelzett valós magasságértékkel. Módosítsuk a referencia magasság értéket amennyiben eltérés van a két eredmény között.

 

Az óra magasságmérője folyamatosan csökkenő magasságot mutat. Mi a teendő ilyenkor?

 Az óra magasságmérője a mért légnyomás változások alapján számítja ki a magasságot. Ennek értelmében az óra a légnyomás változásokat a magasság értékében beállt változásokként értékeli (bekapcsolt „alti” profil használata mellett) még akkor is, ha a mért légnyomás változásokat az időjárás esetleges megváltozása okozza. Éppen emiatt javasolt a beállított referencia magasság vagy tengerszinti légnyomás értékeket mindig frissítení, mielőtt egy hosszabb útra elindulnánk.
Alapszabályként elmondható, állandó időjárási körülmények között a magasságmérő helyes eredményeket fog mutatni. Minden esetben fontos a beállított referencia magasság érték állandó frissítése.Hol találhatom meg a tengerszinti légnyomás értékét?

 A tengerszinti légnyomás értékek magtalálhatóak pl. az újságok időjárásjelentéseiben, helyi időjárásjelentésekben, repülőtereken vagy az interneten.

 

Hol találhatom meg az adott hely pontos magasságát?

 Az adott helyszín pontos magasságát topográfiai térképek vagy a Google Earth program segítségével határozhatjuk meg.

 

Az órák képesek előre megmutatni a jövőbeni időjárás változásokat?

 Nem. Az időjárás előrejelzés a felhasználó feladata, de ebben segíthetik az óra által biztosított légnyomás információk. Az óra folyamatosan tárolja a mért légnyomás értékeket és az időjárási trend indikátor bemutatja a legutóbbi hat óra méréseinek jellemzőit, amely alapján viszonylag pontos következtetéseket lehet levonni az időjárással kapcsolatban.

 

Miért mutat a vertikális ereszkedés/emelkedés mérő nullától eltérő értéket, amikor beltérben és azonos magasságon tartózkodom?

 A vertikális ereszkedés/emelkedés mérő alapfelbontása 1 méter, míg a magasságmérés alapfelbontása 5 méter. Ennélfogva a vertikális mozgásmérő képes változást kimutatni akkor is, amikor a magasság értéke az 5 méteres felbontási alapértéken belül van még. Épületeken belül az óra figyelembe vehet akár észrevehetetlen légáramlatakot is vagy olyan légnyomásváltozásokat, amelyeket akár egy ajtó vagy egy ablak kinyitása okozhat. Magasságmérés üzemmódban az óra ezeket az apróbb nyomásváltozásokat is magasságváltozásként értelmezi.

 

Miért változik a magasság értéke, ha nem is végzek semmiféle mozgást?

 A magasságmérés a légnyomásmérésen alapul. Akár a magasságban, akár az időjárásban állnak be változások, ezek a légnyomást megváltoztatják. Mindkétfajta változást az óra vertikális mozgásként értelmezi.

 

A Vector család modelljei esetében a bejegyzések összesített értékei miért nem felelnek meg a valóságnak?

 Gyors sporttevékenység esetén-mint pl. kerékpározás- rövid rögzítési időközök használatára van szükség az összes magasságbeli változás nyomon követéséhez. Amennyiben a rögzítési időköz túl hosszú, akkor az összesített adatok kisebbek lesznek mint a valóságban. A megfelelő rögzítési időköz kiválasztása függ az adott tevékenységtől, tereptől és a bejegyzés kívánt időtartamától. Minél rövidebb a kiválasztott rögzítési időköz, annál pontosabbak lesznek a memóriában tárolt értékek.

 

Observer

Mik az Observer külső méretei?

 Az Observer méretei: 44x44x13 milliméter.

 

Hogyan tudom beállítani az LCD kijelző kontrasztosságát?

 Sajnálatos módon az Observer modell esetében nincs lehetőség az LCD kijelző kontrasztjának állítására.

 

Felhasználó által cserélhető az órában az elem?

 Igen, az elemcsere készletek megvásárolhatóak a hivatalos Suunto kereskedőknél.

 

Hogyan tudom az iránytűt kalibrálni és milyen esetekben szükséges az iránytű kalibrálása?

 Az iránytűt időről-időre szükséges kalibrálni, főként az alábbi:-elemcsere esetén;-nagyméretű fémtárgyak befolyásoló hatásának lett kitéve az óra (pl. repülőgépen);-mágnes közelébe került az óra;-erős elektrmágneses mezővel rendelkező tárgyak közelébe került az óra;-hosszú ideig nem volt használva az iránytű;
Az iránytű kalibrálásához először lépjünk be az iránytű üzemmódba, majd:-nyomjuk meg a bal felső gombot kétszer, majd nyomjuk meg és tartsuk lenyomva a bal felső gombot mindaddig, amíg a „PUSH” felirat megjelenik a kijelzőn.-nyomjuk meg a bal alsó gombot, a „360” felirat megjelenik a kijelzőn,-tartsuk vízszintben az órát és kezdjük el lassan körbeforgatni mindaddig, amíg a „DONE” felirat meg nem jelenik a kijelzőn.
Amennyiben a „FAIL” vagy „360” válasz üzeneteket kapjuk, akkor a kalibrálást mégegyszer el kell végeznünk.

 

Hogyan lehet az óra gombjait lezárni?

 Sajnos ennek a modellnek nincsen órazár funkciója, habár ez a funkció számos más modellbe beépítésre került.

 

Az Observer óraüvege karcbiztos?

 Az Observer modell esetében az óraüveg ásványi üvegből készül. Az ásványi üveg alapanyag ugyan nagymértékben ellenáll a karcolásoknak, de ez nem jelenti feltétlenül, hogy az üveg karcbiztos. Durva körülmények között történő használat esetén (pl. hegymászás) javasolt a kijelző védőfólia használata.

 

Állítható az ébresztések hangjelzése?

 Sajnálatos módon az ébresztési, riasztási hangjelzések hangereje nem állítható.

 

Barométer funkció használatakor a kijelző bal felső részén található doboznak mi a funkciója?

 Az a barometrikus trend indikátor, amely az elmúlt 6 óra időjárás változásainak irányvonalait mutatja be összesített formában.

 

Hány bejegyzést tudok rögzítení?

 A Vector család modelljei esetében a memória mérete nagyságrendileg 3.800 memóriahelyből áll, ez a hely áll rendelkezésre az összes bejegyzések számára. Példaképpen, ha a használt rögzítési időköz 1 perc, összesen 3.800 percnyi (63 óra) bejegyzést rögzíthetünk. A bejegyzések maximális száma 99, de hosszabb bejegyzések esetén a rögzíthető bejegyzések száma a memóriatárhely miatt ennál rövidebb lehet. Az Observer bejegyzései mindig 10 másodperces rögzítési időközt használnak. Minden egyes bejegyzés maximális időtartama 20 óra lehet, összesen 99 bejegyzést rögzíthetünk.

 

Törölhetőek-e a bejegyzések?

 A memória öntörlő rendszerben működik és nem törölhető belőle bejegyzés a felhasználó által. Amikor a memória megtelik, az óra az új bejegyzésekkel automatikusan felülírja a legrégebbi bejegyzéseket. A bejegyzés-történet memória az egyedüli, amelyik a felhasználó által törölhető.

 

Ad ki az Observer óránként hangjelzéseket?

 Nem.

 

Idő üzemmódban mit jelölnek a kijelző külső peremén növekvő és csökkenő szegmensek?

 Az iránytű 360 fokos beosztása miatt az óra 36 szegmenst képes megjelenítení. Idő üzemmódban ezek a szegmensek a másodpercek teltét mutatják. Ahhoz, hogy hatvan másodperc kifejezhető legyen a 36 szegmens felhasználásával, minden másodpercben egy szegmens kigyullad vagy kialszik. Ez hoz létre egy meghatározott öt másodperces mintát, amely tizenkétszer ismétlődik meg egy perc alatt.

 

Mit jelentenek a kijelző külső részén látható szegmensek?

 Magasságmérés üzemmódban a szegmensek az egész  ezres feletti magasság értékét mutatják grafikus formában. Egy teljes kör 1000 méternek vagy 1000 lábnak felel meg, a kiválasztott mértékegység függvényében. Magasság különbség mérés funkció használatakor a szegmensek grafikus formában ábrázolják a referencia magasságtól számított vertikális különbséget. Légnyomásmérés üzemmódban egy teljes kör 100 mbar-nak vagy 1 inHg-nak felel meg. A szegmensek a teljes száz feletti mbar vagy egy egész inHg feletti nyomás értékét mutatják. Nyomás különbség mérés funkció használatakor a szegmensek a légköri nyomás változását jelzik. A szegmensek 12 órától jobbra haladnak amennyiben a nyomás értéke nő, nyomás csökkenés esetén pedig balra. Iránytű üzemmódban a szegmensek észak-dél iránynyilat formálnak, egy szegmen az északi irányba, három szegmensből álló fürt pedig a déli irányba mutat. Amennyiben az iránytűt iránykövetésre állítjuk be, a külső részen mozgó szegmensek mutatják az eltérést a követni kívánt irány és a haladási irányunk között.

 

Milyen elemélettartamra számíthatok az Observer esetében?

 Az átlagos elemélettartam 12-18 hónap, használattól függően. Az iránytű, háttérvilágítás és riasztás funkciók használata jobban fogyasztja az elemet mint más funkciók. Amikor az alacsony elem élettartamra vonatkozó figyelmeztetés megjelenik a kijelzőn, akkor már csak az elem kapacitásának 5-15%-a áll rendelkezésre. Ez elegendő időt nyújt a biztonságos elemcsere elvégzéséig.

 

Vízálló az Observer?

 A termékek tesztelése az ISO 2281 szabvány szerint történik. Ennek megfelelően a termékek vízállóak. A „vízálló” kifejezés kiegészítéseképpen az órákon megjelölik a teszt túlnyomásnak megfelelő mélységértéket(100méter/330foot). Ezek az értékek nem merülési mélységet jelölnek meg, csak azokra a nyomási körülményekre utalnak, amelyeken a vízállósági nyomáspróbákat végrehajtották.
Ennek értelmében az Observer órával nem lehet 100 méteres mlységig lemerűlni. Eső, zuhanyzás, úszás vagy bármilyen más egyéb vizes közegben való normál felhasználás nem befolyásolja az óra működését, viszont az órán található gombokat sosem szabad megnyomni vízben vagy víz alatt.
Nagyon fontos megjegyezni, hogy az Observer nem alkalmas búvárkodásra.

 

Mariner, Regatta, Yachtsman

Mik a Mariner, Regatta és Yacthsman órák külső méretei?

 A Mariner és Regatta méretei: 57x50x16,5 milliméter.A Yachtsman méretei: 57x50x15 milliméter.

 

Hogyan tudom beállítani az LCD kijelző kontrasztosságát?

 Sajnálatos módon a Mariner, Regatta és Yachtsman modellek esetében nincs lehetőség az LCD kijelző kontrasztjának állítására.

 

Felhasználó által cserélhető az órákban az elem?

 Igen, az elemcsere készletek megvásárolhatóak a hivatalos Suunto kereskedőknél.

 

Hogyan tudom az iránytűt kalibrálni és milyen esetekben szükséges az iránytű kalibrálása?

 Az iránytűt időről-időre szükséges kalibrálni, főként az alábbi esetekben:-elemcsere esetén;-nagyméretű fémtárgyak befolyásoló hatásának lett kitéve az óra (pl. repülőgépen);-mágnes közelébe került az óra;-erős elektrmágneses mezővel rendelkező tárgyak közelébe került az óra;-hosszú ideig nem volt használva az iránytű;Hogyan lehet az óra gombjait lezárni?

 Sajnos ezeknek a modelleknek nincsen órazár funkciója, habár ez a funkció számos más modellbe beépítésre került.

 

A Regatta, Mariner és Yachtsman órák óraüvege karcbiztos?

 A Yachtsman modell esetében az óraüveg ásványi üvegből készül. Az ásványi üveg alapanyag ugyan nagymértékben ellenáll a karcolásoknak, de ez nem jelenti feltétlenül, hogy az üveg karcbiztos. Durva körülmények között történő használat esetén (pl. hegymászás) javasolt a kijelző védőfólia használata.
A Regatta és Mariner modellek esetében az óraüveg akrilból készül. Az akril alapanyagú óraüvegek könnyűek és strapabírók, viszont éles tárgyak könnyen megkarcolhatják. Kisebb és közepes méretű karcok eltüntethetőek a Polywatch polírozó paszta használatával.

 

Állítható az ébresztések hangjelzése?

 Sajnálatos módon az ébresztési, riasztási hangjelzések hangereje nem állítható.

 

Adnak ki a Regatta, Mariner és Yachtsman modellek óránként hangjelzéseket?

 Nem.

 

Idő üzemmódban mit jelölnek a kijelző külső peremén növekvő és csökkenő szegmensek?

 Az iránytű 360 fokos beosztása miatt az óra 36 szegmenst képes megjelenítení. Idő üzemmódban ezek a szegmensek a másodpercek teltét mutatják. Ahhoz, hogy hatvan másodperc kifejezhető legyen a 36 szegmens felhasználásával, minden másodpercben egy szegmens kigyullad vagy kialszik. Ez hoz létre egy meghatározott öt másodperces mintát, amely tizenkétszer ismétlődik meg egy perc alatt.

 

Hány bejegyzést tudok rögzítení?

 A Vector család modelljei esetében a memória mérete nagyságrendileg 3.800 memóriahelyből áll, ez a hely áll rendelkezésre az összes bejegyzések számára. Példaképpen, ha a használt rögzítési időköz 1 perc, összesen 3.800 percnyi (63 óra) bejegyzést rögzíthetünk. A bejegyzések maximális száma 99, de hosszabb bejegyzések esetén a rögzíthető bejegyzések száma a memóriatárhely miatt ennál rövidebb lehet. Az Observer bejegyzései mindig 10 másodperces rögzítési időközt használnak. Minden egyes bejegyzés maximális időtartama 20 óra lehet, összesen 99 bejegyzést rögzíthetünk.

 

Milyen elemélettartamra számíthatok a Regatta, Mariner és Yachtsman modellek esetében?

 Az átlagos elemélettartam 12-18 hónap, használattól függően. Az iránytű, háttérvilágítás és riasztás funkciók használata jobban fogyasztja az elemet mint más funkciók. Amikor az alacsony elem élettartamra vonatkozó figyelmeztetés megjelenik a kijelzőn, akkor már csak az elem kapacitásának 5-15%-a áll rendelkezésre. Ez elegendő időt nyújt a biztonságos elemcsere elvégzéséig.

 

Vízállóak a Regatta, Mariner és Yachtsman modellek?

 A termékek tesztelése az ISO 2281 szabvány szerint történik. Ennek megfelelően a termékek vízállóak. A „vízálló” kifejezés kiegészítéseképpen az órákon megjelölik a teszt túlnyomás értékét (3bar) vagy az ennek megfelelő mélységértéket (30 méter). Ezek az értékek nem merülési mélységet jelölnek meg, csak azokra a nyomási körülményekre utalnak, amelyeken a vízállósági nyomáspróbákat végrehajtották.
Minden egyes Suunto óra használható pl. úszás közben, de egyikkel sem lehet 2-3 méteres mélység alá lemerülni. Az egyedüli kivétel a Core, amellyel 10 méter mélyre lehet lemerülni.Vízalatt egyik modell gombjait sem szabad megnyomni!! Nagyon fontos: ezek az órák nem búváreszközök!!!


Vector, X-Lander

Mik a Vector és X-Lander órák külső méretei?

 A Vector méretei: 57x50x16,5 milliméter.Az X-Lander méretei: 57x50x15 milliméter.

 

Hogyan tudom beállítani az LCD kijelző kontrasztosságát?

 Sajnálatos módon a Vector és X-Lander modellek esetében nincs lehetőség az LCD kijelző kontrasztjának állítására.

 

Felhasználó által cserélhető az órákban az elem?

 Igen, az elemcsere készletek megvásárolhatóak a hivatalos Suunto kereskedőknél.

 

Hogyan tudom az iránytűt kalibrálni és milyen esetekben szükséges az iránytű kalibrálása?

 Az iránytűt időről-időre szükséges kalibrálni, főként az alábbi esetekben:-elemcsere esetén;-nagyméretű fémtárgyak befolyásoló hatásának lett kitéve az óra (pl. repülőgépen);-mágnes közelébe került az óra;-erős elektrmágneses mezővel rendelkező tárgyak közelébe került az óra;-hosszú ideig nem volt használva az iránytű.

 

Hogyan lehet az óra gombjait lezárni?

 Sajnos ezeknek a modelleknek nincsen órazár funkciója, habár ez a funkció számos más modellbe beépítésre került.

 

A Vector és X-Lander órák óraüvege karcbiztos?

 Az X-Lander modell esetében az óraüveg ásványi üvegből készül. Az ásványi üveg alapanyag ugyan nagymértékben ellenáll a karcolásoknak, de ez nem jelenti feltétlenül, hogy az üveg karcbiztos. Durva körülmények között történő használat esetén (pl. hegymászás) javasolt a kijelző védőfólia használata.
A Vector modellek esetében az óraüveg akrilból készül. Az akril alapanyagú óraüvegek könnyűek és strapabírók, viszont éles tárgyak könnyen megkarcolhatják. Kisebb és közepes méretű karcok eltüntethetőek a Polywatch polírozó paszta használatával.

 

Állítható az ébresztések hangjelzése?

 Sajnálatos módon az ébresztési, riasztási hangjelzések hangereje nem állítható.

 

Tudok törölni a bejegyzések közül?

 A bejegyzések memóriája öntörlő rendszerű, az ott tárolt adatok a felhasználó által nem törölhetőek. Amint a memória megtelik, az óra a memóriában tárolt legrégebbi bejegyzéseket automatikusan felülírja a legújabb bejegyzéssel. Emitt előállhat az a szituáció, hogy az eredeti 10-14. számú bejegyzésekhez hozzáférünk, viszont az 1-10. számúakhoz nem , mivel azokat a memória megtelése miatt felülírta az óra. A bejegyzés-történet memória az egyedüli, amelyik a felhasználó által törölhető.

 

Barométer funkció használatakor a kijelző bal felső részén található doboznak mi a funkciója?

 Az a barometrikus trend indikátor, amely az elmúlt 6 óra időjárás változásainak irányvonalait mutatja be összesített formában.

 

Mennyi a bejegyzésekben maximálisan rögzíthető összesített vertikális emelkedés és ereszkedés méterben/lábban?

 Egyszeri bejegyzésben 29,999 méter vagy láb rögzíthető, a választott mérétkegység függvényében. A kijelzőn megjelenő legnagyobb számérték 29 999 999 méter/láb lehet, továbbá ez az összes bejegyzések során rögzíthető legnagyobb érték is. Observer esetén ezek a számok 39 999-re és 39 999 999-re módosultak.

 

Miért van az, hogy az alsó mezőben látható dátum nem egyezik a felső mezőben jelölt nappal?

 Kétféle használható dátumformátum létezik, dd.mm (nap-hónap) és mm.dd (hónap-nap).

 

Adnak ki a Vector és X-Lander modellek óránként hangjelzéseket?

 Nem.

 

Idő üzemmódban mit jelölnek a kijelző külső peremén növekvő és csökkenő szegmensek?

 Az iránytű 360 fokos beosztása miatt az óra 36 szegmenst képes megjelenítení. Idő üzemmódban ezek a szegmensek a másodpercek teltét mutatják. Ahhoz, hogy hatvan másodperc kifejezhető legyen a 36 szegmens felhasználásával, minden másodpercben egy szegmens kigyullad vagy kialszik. Ez hoz létre egy meghatározott öt másodperces mintát, amely tizenkétszer ismétlődik meg egy perc alatt.


Hány bejegyzést tudok rögzítení?

 A Vector család modelljei esetében a memória mérete nagyságrendileg 3.800 memóriahelyből áll, ez a hely áll rendelkezésre az összes bejegyzések számára. Példaképpen, ha a használt rögzítési időköz 1 perc, összesen 3.800 percnyi (63 óra) bejegyzést rögzíthetünk. A bejegyzések maximális száma 99, de hosszabb bejegyzések esetén a rögzíthető bejegyzések száma a memóriatárhely miatt ennál rövidebb lehet. Az Observer bejegyzései mindig 10 másodperces rögzítési időközt használnak. Minden egyes bejegyzés maximális időtartama 20 óra lehet, összesen 99 bejegyzést rögzíthetünk.


Milyen elemélettartamra számíthatok a Vector és X-Lander modellek esetében?

 Az átlagos elemélettartam 12-18 hónap, használattól függően. Az iránytű, háttérvilágítás és riasztás funkciók használata jobban fogyasztja az elemet mint más funkciók. Amikor az alacsony elem élettartamra vonatkozó figyelmeztetés megjelenik a kijelzőn, akkor már csak az elem kapacitásának 5-15%-a áll rendelkezésre. Ez elegendő időt nyújt a biztonságos elemcsere elvégzéséig.


Vízállóak a Vector és X-Lander modellek?

 A termékek tesztelése az ISO 2281 szabvány szerint történik. Ennek megfelelően a termékek vízállóak. A „vízálló” kifejezés kiegészítéseképpen az órákon megjelölik a teszt túlnyomás értékét (3bar) vagy az ennek megfelelő mélységértéket (30 méter). Ezek az értékek nem merülési mélységet jelölnek meg, csak azokra a nyomási körülményekre utalnak, amelyeken a vízállósági nyomáspróbákat végrehajtották.
Minden egyes Suunto óra használható pl. úszás közben, de egyikkel sem lehet 2-3 méteres mélység alá lemerülni. Az egyedüli kivétel a Core, amellyel 10 méter mélyre lehet lemerülni.Vízalatt egyik modell gombjait sem szabad megnyomni!! Nagyon fontos: ezek az órák nem búváreszközök!!!

Kövesd akciónkat, csatlakozz klubunkhoz!